Mihai Oroveanu a decedat sâmbătă, la vârsta de 66 de ani, au declarat pentru Mediafax apropiaţi ai acestuia. Mihai Oroveanu era internat la un spital din Bucureşti, de luni, 26 august, după ce a suferit un infarct.
Mihai Oroveanu, născut pe 20 septembrie 1946, la Bucureşti, a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi longevivi directori ai unei instituţii muzeale din România.
Istoric de artă, fotograf, curator şi colecţionar de artă el însuşi, Mihai Oroveanu a fost şi un bun cunoscător al artei internaţionale actuale.
Mihai Oroveanu a studiat istoria artei la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti. Curator de expoziţii la Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă (1970 - 1980), ulterior fotograf profesionist, Mihai Oroveanu a avut contribuţii în mod constant în revistele Arta şi Secolul XX.
În 1990, Mihai Oroveanu a devenit director general al Oficiului Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă.
Începând din anul 2001, Mihai Oroveanu a fost director general al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Mihai Oroveanu a organizat şi co-organizat numeroase expoziţii şi a scris mai multe cărţi de artă, între care volumele "Ateliere de artişti din Bucureşti", "România Modernă. Documente fotografice 1859-1949 (Modern Romania. Photographic documents 1859-1949)" şi "Horia Bernea".
De asemenea, el a fost membru al unor jurii naţionale şi internaţionale ale unor concursuri de artă şi fotografie.
Din 1990, Mihai Oroveanu a fost membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, iar din 2008, preşedinte al acestei comisii.
Numele lui Mihai Oroveanu este legat şi de istoria pieţei de carte din România, el fiind, prin Fundaţia Artexpo, iniţiatorul primului proiect de târg de carte Bookarest.
Distincţii
De-a lungul vieţii sale, Mihai Oroveanu a primit numeroase premii şi distincţii.
Astfel, în anul 2000, Mihai Oroveanu a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler de preşedintele României. În 2005, Mihai Oroveanu a primit distincţia Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Comandor (Commendatore dell'Ordine della Stella della solidarietà italiana), decernat de preşedintele Italiei. În 2008, Mihai Oroveanu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea statului francez (Officier des Arts et des Lettres).
Istoricul de artă Erwin Kessler spunea despre Mihai Oroveanu că "poate doar guvernatorul BNR îl egalează în ceea ce priveşte prezenţa neîntreruptă la cârma uneia dintre instituţiile reprezentative ale statului".
Înmormântarea, la Bellu
Mihai Oroveanu va fi înmormântat luni după-amiază, la cimitirul Bellu din Bucureşti. Trupul neînsufleţit a fost deja depus la capela cimitirului Bellu, slujba de înmormântare a acestuia urmând să aibă loc luni, de la ora 12:00. Ceremonia de înmormântare va avea loc luni, în jurul orei 13.00, la cimitirul Bellu.