x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de romi din România şi Bulgaria au invadat Germania

Mii de romi din România şi Bulgaria au invadat Germania

24 Sep 2012   •   10:33
Mii de romi din România şi Bulgaria au invadat Germania

Peste 5.000 de romi romani si bulgari s-au mutat la Duisburg, in vestul Germaniei, in ultimii cinci ani, dar putini sunt autorizati sa ramana in tara.

Manfred Schmidt, presedintele BAMF considera ca acestia sunt atrasi de serviciul de sanatate superioara si perspectiva beneficiilor sociale. Pentru el, motivul pentru cresterea brusca a aplicantilor este clara - in luna iulie, Curtea Constitutionala germana a decis ca beneficiile standard pentru cei care solicita azil politic trebuie sa fie ridicata in mod semnificativ, in conformitate cu prestatiile de somaj standard: ''Numarul de nou veniti a crescut in mod dramatic decat in orice alt an'', a declarat Schmidt pentru Deutsche Welle.

Romii din Romania si Bulgaria pot trai in Germania, fara necesitatea de a face vreo cerere. Din 2007 de cand cele doua tari au aderat la UE oamenii se pot muta oriunde doresc asa ca cei mai multi romi au ales orasul Duisburg din Germania, unde acestia sunt atrasi de cazarea ieftina. ''Acestia vin la noi datorica conditiilor precare din tara lor'' explica Leyla Ozmal, comisarul orasului. Dar acestia se confrunta ca aceleasi probleme in Germania. Datorita limitarilor de munca pentru cetatenii din Europa de Est acestora nu li se permite sa lucreze in Germania. In schimb ei pot lucra ilegal, de multe ori pentru aproximativ 300 de euro pe ora sau devin criminali. O multime de copii nu merg la scoala iar in randul adultilor, foarte putin dintre ei au asigurare de sanatate. Lipsa banilor reprezinta o lipa asa ca ei aleg sa traiasca in case darapanate.
De multe ori populatia germana se simte deranjata de noii veniti. Plangerile cu privire la gunoi si zgomot sunt comune. In Duisberg, declinul industriilor miniere si a otelului a ridicat si mai mult rata somajului.

Insa situatia poate fi schimbata incepand cu 1 ianuarie 2013. Restrictiile de munca pentru est-europeni pot fi ridicate:''Trebuie sa ne folosim timpul pentru a pregatim sa pregatim oamenii pentru piata fortei de munca'' spune Ozmal. ''Insa intregrarea unei comunitati de imigranti necesita noi costuri. Cursuri de limba germana si noi oportunitati de a obtine calificari sunt posibile numai in cazul in care se aloca sume suplimentare prin intermediul unor programe UE. Fondurile alocate pentru integrarea romilor nu sunt de ajuns'' mai spune aceasta.

×
Subiecte în articol: romania bulgaria romi germania invadat