x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militarul mort în Afganistan, înmormântat cu onoruri a Braşov

Militarul mort în Afganistan, înmormântat cu onoruri a Braşov

de Anca Aldea    |    16 Mai 2010   •   00:00
Militarul mort în Afganistan, înmormântat cu onoruri a Braşov

Sublocotenentul post-mortem Valerică Leu a fost înmormântat, duminică, cu onoruri militare, la Cimitirul Municipal Braşov, în prezenţa ministrului Apărării, Gabriel Oprea, transmite Mediafax.



"Îmi doream să-i strâng mâna bărbăteşte la întoarcerea din misiunea din Afganistan. Însă militarii români merg în teatre de operaţiuni, pentru că sunt demni şi curajoşi şi pentru că asta este datoria lor. România reprezintă o naţiune, iar naţiunea are un destin", a declarat ministrul Apărării. Câteva momente mai târziu, primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că, în cursul săptămânii viitoare, va propune în şedinţa Consiliului Local ca militarului Valerică Leu să îi fie acordat titlul de cetăţean de onoare post-mortem.

Sute de persoane, majoritatea colegi de la Vănătorii de Munte Braşov, au participat la funeraliile sergentului major Valerică Leu, ridicat la grad de sublocotenent post-mortem. Românul, care făcea parte dintr-o subunitate de intervenţie din cadrul Batalionului 33 Manevră, a murit miercuri în timpul unei misiuni de securizare a unei căi de acces.

O mină antipersonal amplasată în imediata apropiere a lui Valerică a sărit în aer, rănindu-l grav pe militar. Lui Valerică i s-a acordat imediat primul-ajutor şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul militar de la Baza Lagman, unde a şi decedat.

Apropiaţii românului Valerică au declarat pentru Mediafax că militarul se gândea să-şi cumpere un apartament după venirea în ţară. El locuia cu chirie într-un cămin militar de garnizoană al Vânătorilor de Munte Braşov, în cartierul Astra, împreună cu familia sa.

După decesul militarului în vârstă de numai 31 de ani, familia sa urmează să primească asigurarea de viaţă în valoare de 80.000 de euro, contravaloarea a o sută de solde lunare brute, ajutor de deces şi pensie de urmaş. Valerică Leu a primit totodată Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Cavaler pentru militari cu însemn de război din partea preşedintelui României.

×
Subiecte în articol: observator