x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militarul român rănit în Afganistan a fost operat, iar starea sa este stabilă, conform MAp

Militarul român rănit în Afganistan a fost operat, iar starea sa este stabilă, conform MAp

30 Dec 2008   •   00:00

Un militar din Batalionul 30 Vânători de Munte 'Dragoslavele' a fost rănit sâmbătă, în jurul orei 16,00 (ora României), în Afganistan, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Andreea Dumitru.



Militarul român rănit, sâmbătă, în Afganistan a fost operat la spitalul din Kandahar, iar starea sa este stabilă, a declarat  purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MAp), Andreea Dumitru.

"Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a suferit un traumatism cranio-cerebral, în timpul misiunii de intervenţie rapidă, însă, acum, după operaţie este stabil hemodinamic", a mai spus Dumitru.

În cursul zilei de duminică se va stabili dacă militarul va fi evacuat la Spitalul militar din Ramstein.

Alături de Paraschiva se mai aflau încă trei militari români, doi dintre aceştia fiind duşi la Kandahar, dar au fost externaţi imediat, deoarece nu au suferit răni grave, iar cel de-al treilea a fost supus unui control medical la Qalat, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale.

Aceeaşi sursă a mai precizat că militarii, care făceau parte din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", se aflau în plin proces de rotaţie cu militarii Batalionului 21 Vânători de Munte Predeal.

Reamintim că militarul român Nicolae Paraschiva, din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", a fost rănit, sâmbătă, în Afganistan, în timp ce se afla în misiune alături de mai mulţi soldaţi americani, la circa 50 de kilometri de baza din Qalat, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Nicolae Paraschiva executa o misiune de intervenţie rapidă într-o patrulă mixtă, împreună cu o echipă genistică americană. Autovehiculul uşor blindat de tip Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, militarii fiind atacaţi concomitent cu focuri de armament uşor de infanterie şi lovituri de aruncător de grenade antitanc.

Militarul rănit a fost evacuat de urgenţă pe calea aerului la spitalul din Kandahar, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a precizat, sâmbătă, că monitorizează evoluţia stării de sănătate a militarului rănit şi ţine legătura permanent cu familia acestuia.

Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 16.00, ora României, pe autostrada A1, la aproximativ 50 de kilometri de baza Lagman, Qalat.

Împrejurările producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie a Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", condusă de şeful de stat major al unităţii.

România, care are 822 de soldaţi în Afganistan, în cele două misiuni din această ţară, ISAF şi Enduring Freedom, a pierdut opt militari de când participă la operaţiunile din această. Anul trecut, trei soldaţi români şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi mai mulţi au fost răniţi.

În 2008, românilor li s-a încredinţat conducerea unui Task Force, adică a unui batalion multinaţional fixat în provincia Zabul, din sudul Afganistanului. Sub comanda românească se găseşte şi un contingent american, împreună îndeplinind misiuni de patrulare şi de control al punctelor importante din zonă.

×
Subiecte în articol: observator