x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mineriada din 1990 - Chitac paseaza raspunderea

Mineriada din 1990 - Chitac paseaza raspunderea

de Radu Crivat    |    30 Iun 2005   •   00:00
Mineriada din 1990 - Chitac paseaza raspunderea

Fostul ministru de Interne, Mihai Chitac, a fost audiat ieri, timp de trei ore, de procurorii Parchetului Instantei Supreme in dosarul mineriadei din iunie 1990.
La sosirea la sediul Parchetului, intrebat de ce nu a venit la intalnirea cu procurorii militari, desi fusese citat de patru ori, generalul in rezerva a spus ca a fost bolnav si nu a putut veni.

DISCUTII. La iesirea din sediul Parchetului General, Mihai Chitac a spus ca a discutat cu procurorii unele aspecte ale evenimentelor din 13-15 iunie 1990. "Vorbesc despre 13 iunie pentru ca eu in dimineata zilei de 14 am fost scos din functia de ministru si nu ma poate intreba nimeni in legatura cu mineriada din 14-15", s-a dezvinovatit fostul ministru. Intrebat daca a dat ordin sefului Politiei de atunci, Corneliu Diamandescu, de reprimare a demonstrantilor, Chitac a spus ca "nu Politia a tras in demonstranti, ci alte forte", dar a refuzat sa spuna care au fost acelea si din partea cui a venit ordinul de tragere. "Evenimentele de atunci nu au fost o reprimare a demonstrantilor de catre Politie, ci a fost exact invers, demonstrantii au reprimat fortele de ordine", a mai spus Chitac.

PLAN. Fostul ministru de Interne a mai spus ca eliberarea Pietei Universitatii s-a facut in baza unui plan aprobat de presedintele ales Ion Iliescu si de primul-ministru de atunci, Petre Roman, dar ca acest plan nu includea ordin de deschidere a focului impotriva manifestantilor. "Ion Iliescu nu a dat ordin de a se trage in demonstranti. Politia trage decat daca este atacata", a mai spus Mihai Chitac. Intrebat cu referire la calitatea lui Mihai Chitac in acest dosar, Ioan Dan, avocatul sau, a declarat ca, pana in momentul de fata, pentru fostul ministru de Interne "nu rezulta aspecte de natura penala", desi in acest dosar urmarirea penala a fost inceputa. Mihai Chitac este invinuit in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care au murit patru persoane, pentru subminarea puterii de stat, genocid, omor deosebit de grav, instigare la sechestrare de persoane si instigare la arestari ilegale, ultimele doua acuzatii fiindu-i aduse la cunostinta astazi de catre procurori.

×
Subiecte în articol: observator chitac