x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minerit - Interzicerea cianurii, la mâna deputaţilor

Minerit - Interzicerea cianurii, la mâna deputaţilor

de Carmen Vintila    |    14 Feb 2008   •   00:00
Minerit - Interzicerea cianurii, la mâna deputaţilor

Deputaţii din comisia de industrii au dezbătut ieri proiectul de lege iniţiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) şi  Eckestein Kovacs (UDMR) privind interzicerea folosirii cianurii la exploatarea aurului în mediu deschis în România.


Deputaţii din comisia de industrii au dezbătut ieri proiectul de lege iniţiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) şi  Eckestein Kovacs (UDMR) privind interzicerea folosirii cianurii la exploatarea aurului în mediu deschis în România.

Votul asupra proiectului a fost însă amânat, solicitându-se încă o dezbatere în acest sens, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională la acest act normativ. Potrivit lui Funar, la următoarea dezbatere vor fi invitaţi:  preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, IPS Bartholomeu Anania, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare. De asemenea, deputaţii vor aştepta şi concluziile raportului comisiei de anchetă în cazul Roşia Monatană pentru a lua o decizie finală.


SPRIJIN. Proiectul, susţinut de societatea civilă, a fost agreat de majoritatea partidelor, ministrul Mediului, Attila Korodi, pledând şi el pentru adoptarea acestuia. Korodi a arătat însă că este nevoie de investiţii în cercetare pentru găsirea unor noi tehnologii de exploatare minieră. La rândul său, preşedintele ANRM, Bogdan Găbudean, a propus acordarea unui termen de cinci ani operatorilor economici din sistemul minier pentru adaptarea tehnologiilor la cerineţele europene. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a fost prezent şi el special la comisie pentru a susţine proiectul. "Chestiunea de la Roşia Montană este profound dăunătoare pentru România", a spus Olteanu. Potrivit acestuia, compania de la Roşia Montană are dreptul să întreprindă o activitate de lobby, aşa cum şi Parlamentul are dreptul să stabilească un cadru legislativ în acest sens. "Până când apar noi tehnologii, aurul nu pleacă nicăieri, va rămâne acolo şi va fi la fel de valoros şi peste un an, peste doi, peste mai mulţi ani", a mai spus Olteanu. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a arătat că proiectul vizează indirect Roşia Montană, iar PSD aşteaptă să vadă soluţiile care vor fi iniţiate în zonă ca alternative la renunţarea cianurii în exploatarea minieră. La lucrări a fost prezent şi directorul de Mediu de la Roşia Monatnă, Horea Avram, care a susţinut că noua lege ar condamna peste 120 de comunităţi la frig şi sărăcie până când vor fi găsite noi tehnologii. Prevederile actului normativ se vor aplica şi în cazul Roşia Montană dacă acesta va fi adoptat şi promulgat înainte ca cei de la companie să obţină avizul de Mediu necesar demarării proiectului. În cazul în care însă Roşia Montană va obţine autorizaţiile necesare înainte de aplicarea legii, prevederile legale nu vor putea influenţa proiectul minier, întrucât prevederile legii nu se aplică retroactiv.

×
Subiecte în articol: verde! roşia montană roşia