Răcirea vremii se va face simţită de mâine în nordul şi centrul ţării. Sâmbătă se va răci şi în celelalte regiuni. Se vor înregistra minime cu până la 6... 7 grade mai mici decât cele de până acum.
Răcirea vremii se va face simţită de mâine în nordul şi centrul ţării. Sâmbătă se va răci şi în celelalte regiuni. Se vor înregistra minime cu până la 6... 7 grade mai mici decât cele de până acum. Minimele de duminică dimineaţa, în Maramureş şi în Transilvania, vor fi chiar sub zero grade, până la minus 4 grade în depresiuni. Totodată se va produce brumă. La altitudini mai mari de 1.800 de metri, va fi lapoviţă şi ninsoare. Vremea se va încălzi de luni. (A. A.)
Starea vremii - 16 octombrie 2008
COMENTARIUStatisticile meteorologice realizate pe şiruri lungi de ani (30, 40 la număr), fără să-i includă pe aceia de când în ţara noastră nu prea au mai fost toate cele patru anotimpuri, au pus în evidenţă faptul că, doar după data de 20 octombrie, bruma devine un fenomen periculos. Şi de aici rezultă că, şi până la acea dată, vegetaţia era încă viguroasă. Deşi valorile de temperatură din octombrie 2008, mai ales cele maxime, au fost mult mai ridicate decât cele din ultimele două decade ale lui septembrie şi mai mari decât cele normale la această dată, luna în care ne aflăm, judecând după cele prezentate mai sus, nu pare să fie net diferită de aceeaşi lună a altor ani. Răcirea care va începe vineri în vestul, în nordul şi în centrul României, care se va propaga sâmbătă şi în celelalte regiuni şi care va persista şi duminică, va însemna valori maxime de temperatură, dar şi minime cu până la 6, 7 grade mai mici decât cele de până acum; minimele de duminică dimineaţă în Maramureş şi în Transilvania vor fi chiar sub zero grade, până în jur de minus 4 grade în depresiuni şi se va produce brumă, iar în ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi mai însemnate cantitativ (15... 20 l/mp) în Maramureş, în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, dar nu vor implica nici un risc din punct de vedere hidrologic, dată fiind lipsa ploilor din ultima perioadă. În zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, ploile se vor transforma în lapoviţă şi chiar în ninsoare. De luni, temperatura aerului va fi în creştere, dar creşterea se va resimţi în principal la deal şi la munte, în timp ce în zonele depresionare, de câmpie şi de podiş se va forma ceaţa, mai ales în orele dimineţii.
- meteorolog Romica Jurca
LA MUNTE
Azi (joi):
Ziua, cerul va fi variabil şi doar izolat va ploua slab în masivele din nord-vestul ţării, dar în cursul nopţii înnorările şi ploile se vor extinde
în Occidentali şi nordul Orientalilor. În Munţii Apuseni, cantităţile de apă pot depăşi izolat 15 l/mp. Vântul va sufla slab până la moderat. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă.
Mâine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi în cursul zilei vor fi averse în Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15... 20 l/mp. La peste 1.800 m, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Poimâine (sâmbătă):
Cerul va fi variabil şi va ploua izolat în Carpaţii Meridionali. Vântul va prezenta intensificări.
BUCUREŞTI
Centru: max.: 240C min.: 90C
Periferie: max.: 240C min.: 90C
Azi (joi):
Vremea se va menţine frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab.
Presiunea atmosferică va scădea.
Mâine (vineri):
Cerul va fi variabil, cu înnorări şi condiţii de ploaie slabă în timpul nopţii. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va mai scădea uşor la începutul intervalului, apoi va creşte.
Maxima: 25°C, iar minima: 9°C.
Poimâine (sâmbătă):
Vremea se va răci faţă de celelalte zile. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, cu înnorări spre dimineaţă, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Maxima: 18°C, iar minima: 4°C.
PRESIUNEA ATMOSFERICĂ
Azi (joi):
Presiunea atmosferică va scădea de la valori în jur de 756 mm Hg până la valori de 751 mm Hg.
Mâine (vineri):
Presiunea atmosferică va mai scădea uşor la începutul intervalului, până la valori de 749 mm Hg, apoi va creşte până la valori de 755 mm Hg.
PROGNOZA ÎN EUROPA
În nordul şi în centrul Europei, cerul va fi mai mult noros şi va ploua. Ploile vor avea şi caracter de aversă, posibil însoţite de descărcări electrice. În aceste zone, dar şi în cele vestice, vântul va prezenta intensificări, iar temperatura aerului va fi în scădere faţă de intervalul precedent. Trecător şi izolat nu sunt excluse căderi de grindină, în ţările centrale, unde scăderea de temperatură va fi accentuată, cu până la 6... 7 grade la valorile maxime, dar şi la minimele de la noapte. În nordul Ucrainei, mai precis în zona Carpaţilor Păduroşi, cantităţile de apă vor fi mai însemnate, iar în Munţii Norvegiei, dar şi în nordul extrem al Finlandei şi al Rusiei, se menţin condiţii de lapoviţă şi de ninsoare. Unele înnorări, dar puţin probabil şi ploi, vor fi şi în Peninsula Italică. În restul continentului, vremea va fi frumoasă şi caldă. În orele dimineţii, în zonele joase, va fi ceaţă.
- meteorolog Romica Jurca
Citește pe Antena3.ro