x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Educaţiei, înfrânt la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz

Ministerul Educaţiei, înfrânt la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz

de Eugenia Mihalcea    |    22 Mai 2009   •   00:00
Ministerul Educaţiei, înfrânt la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz
Sursa foto: KARINA KNAPEK/JURNALUL NAŢIONAL

Ministerul Educaţiei a pierdut azi şi bătălia de la ultima teză cu subiect unic, cea la Istorie. Pentru specialiştii din strada General Berthelot, Armata a II-a a devenit Armata I, generalii Averescu şi Grigorescu au fost aruncaţi pe câmpuri de luptă pe care nu au fost, iar celebra bătălie de la Mărăşti a fost încurcată cu cea de la Mărăşeşti, provocând un scandal de proporţii.



În condiţiile în care de anul viitor este posibil ca Ministerul Educaţiei să renunţe la tezele cu subiect unic, acestea vor rămâne în Istorie ca testările cele mai abramburite, care au avut ca rezultat demiterile a doi profesori.

Greşeala de la Istorie vine la aproximativ două săptămâni, după ce aceiaşi specialişti ai Ministerului Educaţiei reuşeau să încurce personajele lui Caragiale - Ghiţă Niţescu şi Niţă Ghiţescu, la prima teză cu subiect unic, cea la Română. Atunci, inspectorul de română, responsabil cu verificarea subiectelor, şi-a dat demisia, împreună cu directorul adjunct al Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP).

Azi, Cristian Mirescu, directorul CNCEIP, a precizat că greşeala de la Istorie nu a afectat nici un elev, pentru că ministerul a reuşit să transmită, cu jumătate de oră înainte de testare, o erată. "Precizăm că inadvertenţa a fost identificată anterior probei scrise, motiv pentru care CNCEIP a transmis o erată la ora 11.27 către toate inspectoratele generale judeţene şi a municipiului Bucureşti. Inadvertenţa nu a afectat desfăşurarea tezei, deoarece a fost comunicată înaintea probei scrise, iar subiectele au fost transmise corect la clasă", a declarat Mirescu.

ANCHETĂ îN DERULARE
Explicaţia lui Mirescu nu este foarte credibilă, în contextul în care erata a fost trimisă pe fax către centrele de examen cu foarte puţin timp înainte de începerea testării. Directorul CNCEIP nu a putut preciza dacă toate şcolile au fax sau alte modalităţi prin care ar fi putut primi erata în jumătatea de oră avută la dispoziţie. Asta, în condiţiile în care pentru transmiterea subiectelor sunt necesare circa două ore. În condiţiile în care elevii nu au primit erata la timp, ei riscă să piardă între 15 şi 25 de puncte din cele 100 - maximum care se pot obţine la teză.  

Potrivit lui Cristian Mirescu, responsabilă cu verificarea subiectelor la Istorie este profesoara Rodica Tudorică, inspector de specialitate în cadrul CNCEIP, care a încurcat Armata 2 cu Armata 1. Directorul centrului a spus că a fost demarată deja o anchetă pentru a se găsi vinovatul de greşeala apărută şi pentru a se lua măsurile care se impun.  

Aflată la Bistriţa, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că a fost informată că subiectul la Istorie a ajuns corect în clase şi că "1", de la formularea "Armata 1" a fost tăiat şi înlocuit cu "2." Andronescu declara pe 11 mai, după greşeala de la Română, că a cerut verificarea tuturor subiectelor pentru tezele cu subiect unic la Matematică, Istorie şi Geografie. "I-am cerut domnului Mirescu să nu doarmă la serviciu, să verificare toate subiectele pentru tezele următoare. Am anunţat că nu vom tolera nici o greşeală", spunea ministrul Educaţiei.

DEMISIA
Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că ar trebui ca cei responsabili de greşeli să îşi dea demisia sau să fie demişi. "Este o lipsă de profesionalism, de respect, de interes incredibilă. Ar trebui demişi sau să-şi dea demisia toţi cei responsabili, în frunte cu directorul departamentului de la centrul de evaluare", a spus Cornea. "Cei care fac aceste subiecte muncesc un an de zile pe bani foarte grei şi concep nişte subiecte greşite", a adăugat Cornea.
Pentru teza la Istorie au optat 64.000 din cei 213.396 de elevi de clasa a VIII-a care participă la această sesiune de teste, restul optând pentru Geografie.


GREŞEALA DIN SUBIECTUL II
"În vara anului 1917, românii au desfăşurat un atac la Mărăşti şi două lupte de apărare la Mărăşeşti şi la Oituz, în Moldova. La 11 iulie 1917 a început Bătălia de la Mărăşti, prin atacul desfăşurat de Armata 2 română împotriva trupelor germane şi austro-ungare. După o săptămână, Armata 1 română comandată de generalul Al. Averescu şi ajutată şi de trupe ruseşti a obţinut victoria, cucerind 30 de localităţi din zonă. (...) În 24 iulie 1917 a început atacul armatelor germane la Mărăşeşti. În Bătălia de la Mărăşeşti, generalul E. Grigorescu a comandat Armata 1 română. Aceasta şi trupe ruseşti au obţinut o strălucită victorie. (...)" (Despre luptele din România în 1917)
Conform eratei ministerului, în fraza "După o săptămână, Armata 1 română comandată de generalul Al. Averescu şi ajutată şi de trupe ruseşti a obţinut victoria, cucerind 30 de localităţi din zonă", în loc de Armata 1 trebuia să fie scris Armata 2.

TRIUMFUL LUI CARAGIALE
Pe 7 mai, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a au susţinut teza cu subiect unic la limba şi literatura română. Atunci, specialiştii din Ministerul Educaţiei au încurcat personajele Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu - cei doi candidaţi din schiţa "Triumful talentului" de Ion Luca Caragiale. În textul care trebuia comentat la prima vedere, în varianta cu numărul 9 la proba de Limba şi literatura română, cele două nume sunt încurcate, textul fiind diferit de cel original. Deşi reprezentanţii ministerului au susţinut că greşeala nu ar fi trebuit să îi încurce pe elevi, textul din subiectul de examen a devenit aproape de neînţeles. Asta, din cauză că numele Niţă Ghiţescu este confundat cu Ghiţă Niţescu în două locuri, creându-se astfel o confuzie generală. Elevii s-au încurcat în cele două nume, iar pentru această greşeala ar fi putut pierde 30 din cele 90 de puncte acordate. Rezultatele generale de la teza la Română nu au fost făcute publice.

×
Subiecte în articol: observator istorie armata educaţiei romănă