x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Justiţiei cere CSM să-o apere pe judecătoarea care l-a arestat pe Nicolescu

Ministerul Justiţiei cere CSM să-o apere pe judecătoarea care l-a arestat pe Nicolescu

de Violeta Fotache    |    01 Feb 2011   •   16:04

Forul suprem al judecătorilor şI procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a primit o cerere de apărare a reputaţiei şI independenţei judecătoarei Ioana Mihaela Neacşa, cea care l-a arestat preventiv pentru corupţie pe preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Solicitarea a fost făcută de Ministerul Justiţiei (MJ).

"Ministerul Justiţiei a propus şi solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze din oficiu, în temeiul art. 30 alin. (1) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi al 75 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pentru apărarea reputaţiei şi independenţei judecătoarei Ioana Mihaela Neacşa, în raport de declaraţiile publice şi atacurile verbale formulate în zilele anterioare împotriva magistratului de către mai multe persoane publice”, ne-a informat MJ.

Ministerul a atenţionat că activitatea de judecată constituie nu numai un serviciu public, ci şi un act profesional complex, care reclamă o calificare profesională corespunzătoare, orice judecată de valoare asupra dosarelor aflate pe rolul Justiţiei şi a soluţiilor pronunţate în acestea presupunând cunoaşterea în detaliu a pieselor fiecărui dosar, precum şi cunoştinţe profesionale corespunzătoare pentru evaluarea lor.

Apel la politicieni să se abţină

"Ministerul Justiţiei face apel la întreg spectrul politic, în special la membrii Parlamentului României, să manifeste reţinere sau cel puţin moderaţie în exprimarea unor aprecieri asupra unor cazuri deduse judecăţii, care nu au fost încă soluţionate printr-o decizie definitivă”, se arată în comunicatul emis marţI de MJ.

"Criticile agresive şi manifestările publice exprimate în legătură cu, şi înaintea pronunţării unor decizii ale Justiţiei, constituie implicit o presiune asupra magistraţilor, care sunt datori să reziste unor astfel de presiuni şi să judece strict în raport de piesele dosarului, prevederile legale şi conştiinţa intimă profesională formată prin aprecierea acestora. Ameninţările directe sau indirecte formulate la adresa unor magistraţi contravin principiului fundamental al independenţei magistraţilor şi a puterii judecătoreşti, iar poziţia oricărui Minister de Justiţie nu poate fi decât aceea de respingere fermă a acestora. Independenţa magistraţilor este un principiu fundamental al Justiţiei penale, alături de principiile care reglementează drepturile şi garanţiile procesuale ale învinuiţilor şi inculpaţilor. Ministerul Justiţiei îşi menţine poziţia de principiu, potrivit căreia Justiţia trebuie să îşi urmeze cursul imparţială, fără a fi împiedicată de proceduri parlamentare sau presiuni politice, indiferent de natura acestora.”, ne-a comunicat Ministerul Justiţiei. Demersul MJ vine după ce vineri CSM prin vocea preşedintelui Horaţius Dumbravă, precizase - în replică la acuzaţiile lansate de unii politicieni la adresa judecătoarei Neacşa - că "astfel de dezbateri publice bazate pe date şi informaţii eronate sunt de natură să afecteze un act de justiţie independent şi imparţial”.

Precizăm că în motivarea deciziei de arestare a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, judecătoarea Neacşa a reţinut că acesta este cercetat pentru "săvârşirea unor fapte de corupţie care au o mare gravitate”, care duc "la diminuarea prestigiului de care ar trebui să se bucure autorităţile publice”. "Reţinem că asupra inculpatului planează şi suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie care în opinia instanţei, au o mare gravitate, dată fiind repetabilitatea şi amploarea acestora, modalitatea şi împrejurările concrete de sărvârşire a presupuselor fapte - utilizarea calităţii de funcţionar public în scopul obţinerii unor foloase cu titlu de mită - care duc la diminuarea prestigiului de care ar trebui să se bucure autorităţile publice, ce au menirea să deservescă cetăţenii acestei ţări cu respectarea dispoziţiilor legale”, se arată în motivarea deciziei din 27 ianuarie prin care Constantin Nicolescu a fost arestat pentru 29 de zile. Acesta este acuzat şi cercetat de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că ar fi luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false potrivit cărora acestea ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005 şi a atribuit contractul de reabilitare unei firme a familiei.
×