x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MINISTERUL JUSTIŢIEI / Reguli pentru presă în Codul Civil

MINISTERUL JUSTIŢIEI / Reguli pentru presă în Codul Civil

de Violeta Fotache    |    14 Mar 2009   •   00:00

România are nevoie de cele patru noi coduri ale justiţiei pentru o evoluţie favorabilă a societăţii, a spus ieri ministrul Justiţiei la dezbaterea organizată cu jurnaliştii pe această temă.



Ministrul Justiţiei a oferit explicaţii presei pentru o serie de modificări legate de prostituţie, avort, incest, drepturile civile ale persoanei. De precizat că cele patru coduri (Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedură Civilă) au fost deja avizate de Executiv, care le va adopta prin asumarea răspunderii Guvernului dacă Parlamentul nu le va transforma în legi până în luna mai.

Predoiu a catalogat ca nefondate criticile formulate la adresa ministerului, răspunzând punctual criticilor. Astfel, micşorarea pedepselor are la bază opinia specialiştilor că infracţionalitatea se reprimă mai eficient prin prevenţie, depistare şi condamnare rapidă decât prin pedepse mari.

PROSTITUŢIA, INCESTUL ŞI VĂTĂMAREA FĂTULUI

Despre faptul că prostituţia nu mai este sancţionată penal, ci doar administrativ, profesorul Valerian Cioclei a explicat că prin această soluţie se încearcă oferirea unui sprijin eventualelor victime care, dacă ar fi catalogate drept infractoare, nu ar avea curaj să ceară ajutor. El a numit vechea prevedere legată de prostituţie ca “ipocrită” pentru că sancţiona doar persoana care-şi oferea serviciile în schimbul banilor, nu şi clienţii. “Măsurile referitoare la prostituţie nu interzic societăţii sau bisericii să aibă un punct de vedere referitor la aceste aspecte şi să le sancţioneze din punct de vedere moral”, a spus profesorul Cioclei. “Noi ne-am propus să reprimăm fenomenul prostituţiei prin politici penale moderne, adică atacând proxenetismul, atacând traficul de persoane” a spus şi Predoiu. Comisia a procedat la dezincriminarea incestului între adulţi considerând că problema este mai degrabă “o chestiune de patologie socială, medicală”.

Femeia care îşi provoacă singură avortul nu este pedepsită nici în legislaţia actuală, dar nici în noul proiect de Cod penal. Ministrul Predoiu a precizat că un element de noutate este introducerea unei noi infracţiuni şi anume vătămarea fătului, de la declanşarea naşterii şi până la terminarea acestui proces.

DREPTUL LA REPLICĂ

Pentru ocrotirea personalităţii umane, regulile din Legea audiovizualului au fost introduse în proiectul de Cod civil şi extinse pentru întreaga presă. Dreptul la replică în cazul publicării unor informaţii neadevărate şi dreptul la rectificare în cazul apariţiei în mass-media a unor informaţii inexacte sunt expres definite în termeni şi proceduri, la Titlul V – Apărarea drepturilor nepatrimoniale. Unii dintre jurnaliştii prezenţi la dezbateri au reclamat faptul că se încearcă trecerea mascată a unei legi a presei prin care li “se pune botniţă”. Ministrul a negat acest lucru şi a subliniat că “aceste prevederi îşi propun să reglementeze matur relaţia dintre presă şi subiectul de presă”.

×
Subiecte în articol: observator