Miniştrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit în cadru informal joi dimineaţă, la Palatul Parlamentului, pentru a analiza perspectivele punerii în practică a Strategiei globale a UE pentru politica externă şi de securitate comună, eveniment organizat de Preşedinţia română a Consiliului UE.
Participanţii la reuniune vor evalua iniţiative precum Cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO) sau Fondul european de apărare (EDF).
La 12 decembrie 2017, douăzeci şi cinci de state membre ale Uniunii Europene au decis în mod oficial să stabilească o cooperare structurată permanentă în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO), iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare, punând bazele unei aşa-numite 'uniuni a apărării europene'.
Participarea la PESCO este voluntară pentru cele 28 de state membre actuale ale UE, dar numai Danemarca, Malta şi Marea Britanie au ales să nu ia parte la această iniţiativă. Cooperarea vizează 17 proiecte concrete, printre care crearea unei unităţi medicale, a unui centru logistic, înfiinţarea unui centru pentru pregătirea misiunilor şi dezvoltarea de standarde comune pentru comunicarea radio militară.
De asemenea, este de aşteptat ca reprezentanţii statelor membre să examineze joi modalităţile de consolidare a parteneriatului UE-NATO în domeniul apărării şi al securităţii.
La finalul reuniunii informale a miniştrilor apărării europeni, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul român al apărării naţionale, Gabriel Leş, vor susţine o conferinţă de presă comună.
AGERPRES