x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesajul ministrului Apărării, de Ziua Veteranilor: suntem mereu alături de voi

Mesajul ministrului Apărării, de Ziua Veteranilor: suntem mereu alături de voi

de Redacția Jurnalul    |    11 Noi 2023   •   15:00
Mesajul ministrului Apărării, de Ziua Veteranilor: suntem mereu alături de voi
Sursa foto: Hepta

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul de Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Suntem mereu alături de voi, a spus ministrul Tîlvăr.

Reprezentantul Guvernului a menționat sacrificiile făcute de veterani.

„Profesionalismul și tenacitatea dumneavoastră constituie expresia îndeplinirii angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat față de partenerii și aliații noștri. Tributul greu plătit de armata română, de-a lungul timpului, nu a fost în zadar. Niciun sacrificiu făcut de înaintașii noștri nu a fost uitat, iar lor, celor care au pus mai presus de propria viață neamul românesc, le datorăm recunoștința noastră. Aducem, astăzi, un omagiu tuturor românilor care s-au jertfit pentru pentru Patrie și, în special, celor care și-au dat viața în teatrele de operații. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată, iar noi avem datoria de a-i reaminti în rugăciunile noastre pe cei 30 de militari care și-au pierdut viața departe de casă, în teatrele de operații, eroi intrați mult prea devreme în istorie. Vor rămâne veșnic ancore în timp pentru generațiile următoare, precum și în inimile și în conștiința noastră, fiind adevărate modele de camaraderie, de sacrificiu pentru țară, de solidaritate umană fără frontiere”, a transmis Angel Tălvăr.

Crizele mondiale din prezent au prins România într-o poziție strategică extrem de importantă care se datorează, într-o mare măsură, militarilor români, a mai spus ministrul Tîlvăr.

„În contextul actual de securitate, țara noastră se situează într-o poziție strategică extrem de importantă, iar locul pe care îl ocupă la masa deciziilor se datorează, într-o mare măsură, militarilor Armatei României. Apartenența la Uniunea Europeană și la NATO ne determină să rămânem vigilenți. Totodată, prezența aliată pe teritoriul țării noastre este o dovadă cât se poate de clară de solidaritate și coeziune, în fața oricăror potențiale amenințări”, a comunicat ministrul Apărării Naționale.

Tîlvăr le-a promis veteranilor sprijin permanent.

„Împreună cu echipa de conducere a ministerului apărării naționale, voi continua să vă fiu aproape, astfel încât să găsim cele mai bune soluții care să vină în sprijinul dumneavoastră. De asemenea, familiile eroilor noștri vor avea în Armata României un sprijin permanent, pentru că avem cu toții datoria de a contribui la consolidarea prestigiului Armatei. Pe aceia dintre dumneavoastră care s-au întors răniți din misiunile în teatrele de operații îi asigur de înalta mea recunoștință. Vă cunoaștem și vă înțelegem problemele pe care le aveți, iar prin structurile specializate ale Ministerului Apărării Naționale căutăm cele mai bune soluții legale pentru sprijinul dumneavoastră. De altfel, participarea dumneavoastră la ediția a VI-a a Jocurilor Paralimpice Invictus, organizate la Düsseldorf, în Germania, în luna septembrie a acestui an, și rezultatele deosebite obținute reprezintă cel mai bun exemplu de voință și demnitate. Suntem mereu alături de voi”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.

Cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, în București și în garnizoanele în care există unități militare care au executat misiuni în teatrele de operații sâmbătă sunt organizate ceremonii militare și religioase.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

(sursa: Mediafax)

 

 

×
Subiecte în articol: ministru mesaj veterani