x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Baba, campionul găinăriilor din mediul universitar

Ministrul Baba, campionul găinăriilor din mediul universitar

de Razvan Barbulescu    |    21 Feb 2012   •   21:00
Ministrul Baba, campionul găinăriilor din mediul universitar

Competentii lui Boc. Moralii lui Emil, eroul care a salvat Romania din criza. Se trag unii pe altii, umpland tara de mediocri, la varf. Daca ii iei la bani marunti, observi ca sunt trasi la indigo, dupa chi­pul si asemanarea sefului.

Catalin Baba, noul ministru de la Educatie, este un personaj tipic pentru anvergura liotei de promovati ai fostului premier. In lupta impotriva coruptiei de tot felul, Emil Boc si-a folosit cu multa pricepere "resursele umane" din mediul personal. Toti, unul si unul, de la secretare, sefi de cabinet, consilieri, soferi.

Istoria ultimilor ani ni-l dezvaluie pe cel mai "sarac" mi­nistru din noul cabinet (asa il arata declaratia de avere), ca pe un campion al gainariilor din mediul universitar, exponent stralucit al nepotismului mioritic. Numit de Emil Boc consilier, Baba se lipeste apoi de functia de secretar de stat la Educatie. Excesul de competenta ii permite sa ocupe si functia de conferentiar universitar si decan al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai".

Aflat pe cai mari, fireste ca s-a apucat sa-si traga si neamurile. De aici incolo se poate vorbi de un veritabil tratat de "neamologie", omul fiind de o perseverenta in stare sa puna la pamant si Universitatea numai sa parvina el si ai lui. Cand ai un spate un premier erou, care se sacrifica pentru salvarea tarii, ce mai conteaza gainariile carieristilor promovati.

Noi le numim gainarii, Colegiul Senatului Universitatii "Babes-Bolyai" le numea fraude, intrucat Baba si-a propus la catedra, "in mod fraudulos", rude pe care Rectoratul le-a dovedit ca incompetente.

Prima miscare. Fostul medic veterinar ajuns ministru al Educatiei a incercat sa-si avanseze nevasta, Alina Chereches, ca asistent de drept constitutional. N-a tinut. Rectoratul a constatat ca este vorba de "o candidata cu pregatire slaba". Din aceleasi motive n-a mers nici angajarea unui nepot. Acelasi Colegiu al senatului informa ca insusi Baba, "profitand de functie", se transfera de la o catedra la alta, "practica ilegala", pentru a ajunge la Catedra de de Comunicare si Relatii Publice a facultatii. Acolo se simtea el bine, la Comunicare.

Mai departe. Baba isi foloseste cumnatul, Razvan Chereches, "angajat pe granturi de la guvern" (adica pe fonduri de la guvernul Boc), sa-l suplineasca la cursurile de stiinte politice. Cocotat in preajma lui Boc, Baba lucra cu sarg. Avea razboiul lui cu Universitatea. Mai exact, "a blocat scoaterea de posturi la concurs pana nu i se face si lui post de profesor universitar". Din ratiunile deja pomenite, Rectoratul i-a pus din nou capac: pregatirea lui Baba era mediocra. Intrucat o cariera stiintifica se intretine si cu lucrari, Rectoratul a atras de multe ori atentia ca profesorul universitar Baba n-are nici o lucrare personala, una pe care s-o semneze singur, nu cu altii sau cu Chereches, cumnatul. Nici un studiu, nici un articol, nici macar o amarata de recenzie. Dar Baba isi vedea de cariera. De la inaltimea aceluiasi cabinet guvernamental, cerea sa i se pastreze functia de la Universitate pe perioada cand vine la Cluj sau presa rectoratul sa-i inventeze specializarea "Politica sanatatii in fa­cultate", pentru el si cumnata-su.

Si pentru ca razboiul Medio­critatii cu Universitatea sa aiba un final fericit, in ton cu schimbarea guvernului, ministrul Baba trece la atac pe fata. Nu-l mai opreste nimic. Boc e in preajma, Basescu l-a validat ministru, asa ca a dat rapid un ordin privind alegerile univesitare, care calca flagrant in picioare autonomia universitara.

De fapt, Baba se rafuieste cu rectorul Andrei Marga. De teama sa nu fie contestate alegerile iar Andrei Marga sa ramana rector interimar, Baba trimite observatori de la minister si restrange dreptul de vot al cadrelor didactice in functiune, dar care au varsta de pensionare. Abuzezi de functie si schimbi un principiu prevazut in Constitutie fiindca ai puterea. Iti bati joc de invatamantul superior ca sa te razbuni pe cineva care s-a opus fraudei si ti-a dovedit constant ca esti un mediocru.

Aspiratiile sale profesionale si ale rudelor s-au inviorat de cand Baba a ajuns in preajma premierului care a salvat Romania. Prietenia cu Boc l-a inaltat, i-a dat forta sa-si salte neamurile – nevasta, cumnat, nepot, fini – i-a dat competenta, taria sa continue opera lui Funeriu. Faptul ne obliga sa-l parafrazam pe Traian Basescu. Presedintele marturisea cu patos ca e blestemata tara asta daca au ajuns sa candideze la presedintie doi comunisti, el si Nastase. Iata ca am ajuns in situatia sa-l pomenim de bine. E blestemata tara asta sa-i ajunga in frunte gainarii si medio­crii, multi dintre purtand marca Boc si Basescu.

×
Subiecte în articol: catalin baba