Primul ministru din lume privind schimbările climatice ar putea fi numit in scurt timp in Executivul de la Londra. Portofoliul ar fi creat pentru o mai bună coordonare a măsurilor care se iau in Regat impotriva incălzirii globale.
Marea Britanie ar trebui să aibă un ministru special pentru gestionarea problemelor referitoare la schimbările climatice şi un nou organism pentru coordonarea politicilor de mediu, care in prezent sunt haotice şi contradictorii. Propunerea se regăseşte intr-un raport prezentat ieri la Londra de o comisie parlamentară, citat de Reuters. Apelul a fost lansat in săptămăna in care Guvernul britanic ar trebui să işi prezinte concluziile in urma cătorva luni de consultări publice referitoare la proiectul de lege privind shimbările climatice, publicat in martie.
RATAREA ŢINTEI. Comisia de Audit pentru Mediu a arătat că discursul guvernamental nu se reflectă şi in acţiunile cabinetului. In plus, Comisia avertizează "cu ingrijorare" că este posibil ca Executivul să işi rateze propria ţintă de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (cu 20 la sută pănă in 2010). "Modul in care Guvernul a abordat schimbările climatice a dus la un cadru confuz, care nu promovează acţiuni eficiente in vederea reducerii emisiilor", a declarat Tim Yeo, preşedintele Comisiei multipartite, citat de Reuters. "In cadrul Cabinetului ar trebui creat un nou organism cu autoritate, pentru a promva politicile şi a diminua potenţialele contradicţii dintre obiective", a mai afirmat acesta. Raportul a menţionat că noul ministru al schimbărilor climatice ar avea dreptul de a participa la şedinţele Guvernului şi ar fi responsabil pentru a se asigura că departamentele Guvernului işi respectă responsabilităţile cu privire la mediu. Comisia a subliniat că eşecul Guvernului de a acţiona conform retoricii sale nu numai că riscă să sporească emisiile de carbon in atmosferă, dar subminează poziţia sa in cadrul crizei incălzirii globale. Acest lucru ar putea fi crucial, avănd in vedere că Marea Britanie şi-a asumat un rol de lider in demararea negocierilor internaţionale pentru inlocuirea Protocolului de la Kyoto cu privire la schimbările climatice, care va expira in 2012.
CONTRADICŢIE. Militanţii pentru protecţia mediului şi organizaţiile neguvernamentale britanice au observat o aparentă contradicţie intre afirmaţiile Guvernului cu privire la reducerea emisiilor de carbon şi promovarea de către acesta a industriei aviaţiei, aflată in dezvoltare. Comisia pentru Audit de Mediu a salutat proiectul Guvernului cu privire la Schimbările Climatice, care prevede o reducere cu 60 la sută a emisiilor de dioxid carbon pănă in 2050 şi in jur de 30 la sută pănă in 2025. Ministrul mediului, Hilary Benn, va prezenta in cursul acestei săptămăni intenţiile Guvernului in ce priveşte proiectul legislativ privind Schimbările Climatice. Documentul ar putea fi anunţat la 6 noiembrie şi publicat in cursul aceleiaşi luni, inainte de intra in vigoare in 2008.