x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului: Autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt în cazul ursului rănit în accident

Ministrul Mediului: Autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt în cazul ursului rănit în accident

17 Noi 2019   •   15:00
Ministrul Mediului: Autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt în cazul ursului rănit în accident

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, s-a declarat duminică revoltat de modul în care autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt în cazul ursului rănit sâmbătă seara într-un accident, între Praid şi Sovata, şi i-a convocat luni dimineaţă pe toţi responsabilii din minister, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai repete.

„Sunt absolut revoltat cum de aseară şi până la 11:00 astăzi (duminică n.r) când au făcut acest proces verbal, deşi autorităţile publice locale aveau conform HG 323 din 2010 privind răniri, capturi şi ucideri accidentale, tot ceea ce trebuia în materie de cadru legal, astfel încât să îl tranchilizeze pe acel urs, să facă un raport privind starea de sănătate a animalului, să vadă dacă se mai poate întâmpla ceva, se mai poate reabilita, recupera acel urs...Abia astăzi la ora 11:00 ne-a parvenit la minister, au solicitat ordinul în urma procesului verbal pe care l-au făcut cei de la Jandarmerie, structuri din subordinea Ministerului de Interne, medicului veterinar prin care au solicitat Ministerului (-Mediului, Apelor şi Pădurilor -nr.) avizul de recoltare prin împuşcare a acelui urs”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe la Digi 24.

Ministrul Mediului a subliniat că autorităţile locale, deşi aveau tot ce le trebuie în materie de cadru legal, au pasat responsabilitatea.

„Din păcate, în cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea de la unul la celălalt fără să intervină în mod operativ şi ca acest caz să nu trebuiască să ajungă în această situaţie astăzi la ora 12:00 când s-a emis avizul de recoltare”, a mai spus ministrul Mediului.

El a subliniat că luni, la ora 9:00, i-a convocat pe toţi cei responsabili din minister şi în cursul săptămânii vor avea loc discuţii cu ceilalţi miniştri din Cabinet, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai repete.

„Mâine la ora 9:00 i-am convocat pe toţi cei responsabili din cadrul Ministerului, de la instituţiile din subordinea Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, urmând ca în această săptămână să am discuţii şi întâlniri cu ceilalţi colegi miniştri din Cabinet, astfel încât în astfel de situaţii să nu mai trebuiască ca responsabilitatea să fie pasată de la unul la celălalt”, a menţionat Costel Alexe.

Separat, comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv „Târnava Mare” a sosit duminică, în jurul orei 10:30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita au emis imediat un punct de vedere favorabil pentru împuşcare, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare. Ursul a fost împuşcat de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil.

Circulaţia pe DN 13A, între Praid şi Sovata, a fost restricţionată duminică dimineaţa, după ce ursul rănit sâmbătă seara într-un accident s-a târât pe carosabil, a informat Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Miercurea Ciuc.

AGERPRES

×