x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim la 1.900 de lei, adoptată în Guvern săptămâna aceasta

Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim la 1.900 de lei, adoptată în Guvern săptămâna aceasta

28 Noi 2017   •   07:23
Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim la 1.900 de lei, adoptată în Guvern săptămâna aceasta

Executivul va aproba în ședința din această săptămână Hotărârea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, a susținut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, notează Agerpres.

Cu prilejul unor declarații de presă, ea a fost întrebată dacă Guvernul va aproba măsura în ședința programată săptămâna aceasta.

"Da, obligatoriu. În același timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, așa cum s-a stabilit, pentru că este vorba și de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparență și s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi", a susținut Vasilescu.

În ceea ce privește programarea unei dezbateri a bugetului în aceeași ședință, ea spus că ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, este cel care trebuie să răspundă la această întrebare.

"Chiar nu știu mai multe amănunte, știu că s-a discutat bugetul cu Ministerul Muncii și nu avem niciun fel de problemă cu pensiile și salariile anul viitor", a dat asigurări Vasilescu.

Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată ar fi trebuit aprobat în ședința de Guvern din 8 noiembrie, însă, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru că trebuia discutat în Consiliul Economic și Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia să stea o anumită perioadă în dezbatere publică.

Ce înseamnă această CREȘTERE SALARIALĂ?

Această creștere este determinată, în cea mai mare parte, de transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, astfel că salariul net nu înregistrează aceeași creștere puternică.

Sintetizând, schimbările anunțate pentru începutul anului viitor în ceea ce privește salarizarea angajaților vizează:

  • creșterea salariului minim brut pe economie;
  • transferul contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajaților;
  • introducerea contribuției asiguratorii pentru muncă;
  • reducerea impozitului pe venituri (inclusiv pentru veniturile salariale);
  • reajustarea deducerilor personale de care salariații pot beneficia.

Termenul anunțat pentru implementarea acestor schimbări este 1 ianuarie 2018, astfel că angajatorii vor avea la dispoziție doar două luni pentru efectuarea schimbărilor care se impun.

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu