x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul român de Externe sugerează sancțiuni contra Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Ministrul român de Externe sugerează sancțiuni contra Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi

08 Oct 2020   •   20:03
Ministrul român de Externe sugerează sancțiuni contra Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, crede că Uniunea Europeană trebuie să aibă un răspuns tranșant la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, inclusiv prin adoptarea unor „măsuri restrictive”.

„Otrăvirea lui Navalnîi cu un agent neurotoxic din grupul Novichok a fost confirmat oficial de către OPCW. Asistăm la o încălcare gravă a dreptului internațional. UE trebuie să aibă un răspuns solid, inclusiv prin măsuri restrictive”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Zeci de ţări din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, inclusiv Germania, Marea Britanie, SUA şi Franţa, au cerut Rusiei „să ancheteze şi să prezinte circumstanţele atacului chimic” care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi.

„Rusia nu datorează nimănui nimic: nici Germaniei, nici altor ţări care acuză Rusia categoric dar fără fundament de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi”, a fost reacţia lui  Aleksandr Şulgin, ambasadorul rus la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, citat de AP.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a declarat că a fost atacat cu o substanţă neurotoxică de agenţi ai serviciilor secrete ruse, deoarece Administraţia de la Moscova îl consideră o ameninţare în perspectiva scrutinului parlamentar programat în Rusia în 2021. 

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost adus în comă în Germania după ce s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost externat de curând. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.

×
Subiecte în articol: Mae cere sancțiuni contra Rusiei