x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minivacanță: Patru zile libere pentru bugetari, la mijlocul lunii august 2024

Minivacanță: Patru zile libere pentru bugetari, la mijlocul lunii august 2024

de Andreea Tiron    |    08 Aug 2024   •   09:15
Minivacanță: Patru zile libere pentru bugetari, la mijlocul lunii august 2024
Sursa foto: Ilustratie Jurnalul/Litoralul romanesc

Luna august este una dintre cele mai așteptate perioade ale anului pentru mulți angajați, inclusiv pentru bugetarii din România. Aceasta aduce nu doar temperaturi ridicate și vacanțe de vară, dar și câteva zile libere care permit o binemeritată pauză de la rutina zilnică.

Conform legislației muncii din România, angajații beneficiază de anumite zile libere legale, stabilite prin Codul Muncii și alte acte normative. 

Românii vor avea o nouă minivacanță, de 4 zile, la jumătatea lunii august, când este Sfânta Maria.

Joi, 15 august, este zi liberă legal, fiind Adormirea Maicii Domnului. Vineri, 16 august, este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend. Împreună cu weekendul, rezultă o minivacanță de 4 zile.

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, este sărbătorită anual pe 15 august și este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox. Această zi este considerată liberă legală și oferă bugetarilor posibilitatea de a participa la evenimente religioase, de a organiza reuniuni de familie sau pur și simplu de a se relaxa. Ziua Marinei Române este sărbătorită anual tot pe 15 august. Această zi coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care este considerată ocrotitoarea marinarilor. Ziua Marinei Române este un prilej de a onora tradițiile și realizările Forțelor Navale Române și de a aduce un omagiu celor care servesc în aceste forțe.

În cazul în care un angajat din sectorul bugetar trebuie să lucreze pe 15 august, legislația prevede compensații sub formă de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază pentru munca prestată în ziua de sărbătoare

 

×