x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, pericol public

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, pericol public

de Petru Zoltan    |    09 Iul 2014   •   18:06
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, pericol public
Cei doi arestaţi au acreditat ideea că justiţia e la discreţia influenţelor lor

Procurorii anticorupţie susţin că banii au fost luaţi în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Motivarea CAB

Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de măsura arestării preventive. În motivare se mai precizează: “Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute”.

Pericol social


Totodată, judecătorii susţin în motivare că natura infracţiunii, presupus a fi fost săvârşită de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, “constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii, asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate”. CAB susţine motivarea judecătorului de la Tribunalul Bucureşti care a decis arestarea celor doi pentru 30 de zile, precizând: “Se constată că, deşi presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012, nu se poate susţine că trecerea timpului a diminuat pericolul social generat, având în vedere contextul şi modalitatea în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar şi impactul provocat asupra societăţii româneşti”.

Legat de spovedania lui Mircea Băsescu pe adresa de mail a judecătoarei Dana Tiţian, consilieră a Laurei Codruţa Kovesi, la Parchetul General, ulterior şi la DNA, magistraţii susţin că “nu îmbracă forma unei plângeri penale”. “Acest demers al inculpatului Băsescu Mircea este anterior faptelor ce fac obiectul prezentei cauze şi nu produce nicio consecinţă juridică întrucât nu îmbracă forma unei plângeri penale, ci doar reprezintă o apreciere personală cu privire la o eventuală suspiciune de intervenţie a sa asupra justiţiei, iar, pe de altă parte, dovedeşte că, de la bun început, inculpatul Băsescu Mircea cunoştea intenţia familiei A. (n.r. – Anghel), aceea de a obţine ajutorul său în vederea eliberării lui A.S. (n.r. – Anghel Sandu), context în care a continuat totuşi să se întâlnească cu rudele acestuia şi să discute chestiuni legate de situaţia juridică a lui A.S.”.

Averea lui Mircea Băsescu, sub sechestru

În cursul zilei de marţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus sechestrul pe bunurile mobile şi imobile ale lui Mircea Băsescu până la suma de 600.000 de euro.
La începutul anului 2011, fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel i-a dat 600.000 de euro lui Marian Căpăţână. “Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, se menţionează în ordonanţa de reţinere. Marian Căpăţână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, şi-a însuşit 350.000 de euro, pentru că “a mijlocit remiterea banilor”. În acest caz, magistraţii
Tribunalului Bucureşti a decis pe 20 iunie arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână.

Căpăţână, pus de Videanu la UT Midia

Marian Căpăţână a intrat în politică cu sufletul pentru preşedintele României, Traian Băsescu. Cel puţin aşa a declarat în 2009, când a fost numit şeful filialei PDL Drăgăneşti-Olt. La doar câteva luni după ce a intrat în politică, mai exact pe 24 iunie 2010, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a emis un ordin de ministru prin care Marian Adrian Căpăţână a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al societăţii Uzina Termoelectrică Midia SA, care are ca obiect de activitate producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice şi termice. Jurnalul Naţional a prezentat în exclusivitatea modul prin care Marian Căpăţână a ajuns să fie numit în CA al societăţii Uzina Termoelectrică Midia Năvodari. În data de 23 iunie 2010, Marian Căpăţână a trimis un CV prin fax către Ministerul Economiei, prin care solicita să fie angajat. A doua zi, visul i s-a îndeplinit. Marian Căpăţână a fost membru în CA al Uzinei Termoelectrica Midia din 24 iunie 2010 până în 30 septembrie 2012, când a fost schimbat din funcţie de ministrul Daniel Chiţoiu.

×
Subiecte în articol: mircea basescu marian capatana