x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Eliade, înapoi pe Strada Mântuleasa

Mircea Eliade, înapoi pe Strada Mântuleasa

de Eliza Dumitrescu    |    28 Mar 2009   •   00:00
Mircea Eliade, înapoi pe Strada Mântuleasa
Sursa foto: Eliza Dumitrescu/

O sculptură ce reprezintă chipul lui Mircea Eliade a fost dezvelită astăzi 28 martie, în prezenţa primarului Neculai Onţanu şi a unor personalităţi ale lumii culturale bucureştene. Chipul lui Eliade este ultima lucrare a sculptorului Vasile Gorduz înainte de trecerea sa în nefiinţă.



Printre cei prezenţi s-au numărat: profesorul universitar doctor Sorin Alexandrescu, Dan C. Mihăilescu, academicianul Dan Hăulică, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, academicianul şi criticul literar Eugen Simion, artista Silvia Radu (soţia sculptorului Vasile Gorduz), Gabriel Liiceanu, Constantin Bălăceanu Stolnici, poeta Ana Blandiana, scriitorul Dan Mircea Cipariu. A fost evocată personalitatea părintelui istoriei religiilor, Mircea Eliade, pentru care zona străzii Mântuleasa a fost un spaţiu foarte bogat afectiv care i-a hrănit imaginarul pe tot parcursul vieţii. Aventura bucureşteană a lui Eliade a început în 1914, la vârsta de şapte ani, când casa din str. Melodiei, actualmente Cristian Radu, primită de la mama lui Eliade prin tatăl ei adoptiv, era încă în reparaţie. În cele două odăiţe la mansardă a stat o vreme toată familia (5 persoane), pentru a închiria restul casei. "Mansarda aceea a avut o importanţă hotărâtoare în viaţa mea. Mi-e greu să mă închipui cel care am devenit mai târziu, fără aceste două odăiţe scunde, vopsite cu var...", avea să scrie cel care la 26 de ani îşi susţinea doctoratul în filozofie cu o lucrare asupra gândirii şi practicilor yoga. În 1931, mansarda a devenit locul de întâlnire al unor intelectuali ce aveau să marcheze cultura română: Mircea Vulcănescu, Paul Sterian, Constantin Noica, Haig Acterian, Marietta Sadova.

Sculptorul Vasile Gorduz mai este cunoscut pentru lucrări precum: "Traian", amplasat în oraşul spaniol Sevilla, "Eminescu" înălţat într-o piaţă din Montreal. Totodată, V. Gorduz a fost şi profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator