x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mişmaş final la Înalta Curte în “Trofeul Calităţii”

Mişmaş final la Înalta Curte în “Trofeul Calităţii”

de Dan Constantin    |    16 Ian 2013   •   11:14
Mişmaş final la Înalta Curte în “Trofeul Calităţii”
Capac de alba-neagra la “Trofeul Calităţii”

“Trofeul Calităţii” ­ mascarada judiciară în care a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase ­ şi-a consumat ultima scenă, tot printr-o înscenare. Completul ÎCCJ a fost completat şi descompletat la comandă de doi magistraţi care îl judecaseră deja pe fostul premier. Scârbit de manevrele de culise, Năstase şi-a retras cererea de contestare, ştiind că Ioana Bogdan, “trimisa” lui Daniel Morar în complet, are verdictul scris la comandă. Un proces politic care va primi Trofeul Calităţii de la cei care-l au pe naşu în suflet. De ce nu se autosesizează noua preşedintă a CSM, Oana Hăineală (Hajnal), pentru felul în care a fost instrumentat şi judecat acest dosar odios? Pagina 2

Completul de cinci judecători, completat şi descompletat ca la alba-neagra


Pentru Adrian Năstase nu mai există cale de atac a sentinţei în “Trofeul Calităţii”. Ultima tentativă de anulare a hotărârii profund nedrepte din 20 iunie 2012 a completului  de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să se analizeze în şedinţa de luni, 14 ianuarie. Surprinzător, avocatul care îl reprezintă pe Adrian Năstase a anunţat decizia fostului premier de a-şi retrage contestaţia în anulare.

Care sunt motivele renunţării delibertate la posibilitatea de a deveni imediat un om liber, absolvit de pedeapsa pe care Adrian Năstase o consideră o sancţiune eminamente politică? Explicaţia a dat-o avocatul Ion Cazacu: “Este un protest al domnului Adrian Năstase, nu neapărat împotriva completului, ci împotriva sistemului cu care se luptă clientul nostru”.

Cred că deţinutul Adrian Năstase este pur şi simplu scârbit de mişmaşurile care s-au petrecut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de-a lungul farsei judiciare elaborate sub presiunea Cotrocenilor de trupa lui Daniel Morar şi executate de magistraţii subordonaţi pe diferite căi şi mijloace. Mascarada “Trofeul Calităţii” nu putea să aibă alt final: procesului i se pune capac tot printr-o mizerie instrumentată în culise.

Să derulăm câteva fapte şi situaţii petrecute în ultimele zile. Cererea de revizuire formulată de Adrian Năstase este programată de ICCJ pentru judecată, luni 14 ianuarie. În zilele premergătoare se anunţă completul de cinci judecători. “Sorţii” cad şi pe două judecătoare – Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru, care participaseră şi la judecarea la fond a procesului. Să  reamintim că Ioana Bogdan a înclinat balanţa în condamnarea lui Adrian Năstase. Cristina Rotaru a avut opinie separată faţă de decizia de condamnare, susţinând achitarea inculpatului. Cele două judecătoare cer să iasă din completul de cinci pentru a nu oferi motiv temeinic de recuzare din partea lui Năstase. Dar Înalta Curte anunţă joi, 10 ianuarie că nu acceptă ieşirea lor din complet. Dându-şi seama că prezenţa Ioanei Bogdan îi anulează şansele de câştig în faţa instanţei, Adrian Năstase cheamă un notar în penitenciar şi renunţă la contestaţia în anulare. Acest înscris trebuia să fie confidenţial şi urma să întărească în faţa instanţei “imparţiale” motivaţia avocatului.  Aşadar, vineri, 11 ianuarie, Năstase luase decizia de renunţare, având convingerea că verdictul va fi executat de “comandoul” de la ÎCCJ în care Ioana Bogdan avea o misiune de îndeplinit, cu repetiţie. Dar lovitură de teatru în instanţă. Luni, dis de dimineaţă, apar “ca din întâmplare” noi cereri de autorecuzare din partea aceloraşi judecători din completul de la fond: Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru. Şi, tot din întâmplare (oare?), Înalta Curte acceptă cererile! Năstase nu avea cum să ştie de noua componenţă a completului, dar alţii ştiau că el renunţase la cererea de anulare a sentinţei. Avocaţii încearcă o amânare a judecării cererii, pentru a-l anunţa pe clientul lor aflat în penitenciar, de noua componenţă a instanţei.  Înalta Curte respinge cererea absolut firească a avocatului de o mică amânare. Justiţia, legată la ochi şi condusă pe drumul cel întortocheat de cei care îl au pe “naşu în suflet”, respiră uşurată: Năstase nu mai poate spera la un nou verdict în “Trofeul Calităţii”. Mârşăvia a fost îndeplinită cu succes!

Rămân, desigur, întrebările, suspiciunile. Cine a privit peste umărul lui Năstase când scria actul notarial în penitenciar? Cine le-a sfătuit, în cunoştinţă de cauză, pe cele două judecătoare să repete cererile de recuzare? Cine a hotărât să accepte luni dimineaţă, cu puţin timp înainte de judecare a contestaţiei în anulare? Pe ce s-a motivat schimbarea radicală de opinie a Înaltei Curţi? De ce a fost respinsă cererea de amânare cerută de avocaţii lui Adrian Năstase? Şi în fine, de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se scufundă într-o eroare judiciară, aruncând în aer orice urmă de credibilitate în independenţa judecătorilor părtaşi la mascaradă?

×