x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitinguri împotriva austerităţii, în toate cele 27 de ţări UE. Sindicaliştii: „Austeritatea va adânci recesiunea!”

Mitinguri împotriva austerităţii, în toate cele 27 de ţări UE. Sindicaliştii: „Austeritatea va adânci recesiunea!”

de Diana Scarlat    |    28 Feb 2012   •   08:45
Mitinguri împotriva austerităţii, în toate cele 27 de ţări UE. Sindicaliştii: „Austeritatea va adânci recesiunea!”

Sindicalistii organizeaza, miercuri, 29 februarie, manifestatii de protest in 27 de tari europene, intre care si Romania. Ei sustin ca exista alternative pentru locuri de munca si justitie sociala.

Liderii sindicalistilor din intreaga Europa atrag atentia guvernelor asupra pericolulelor iminente la care ne vor expune daca vor adopta in continuare o politica de austeritate.

Miercuri, in ajunul Summitului European din 1 si 2 martie, dominat de tema austeritatii si disciplinei bugetare, Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES-ETUC) le explica liderilor EU ca 'impunerea acestei austeritati va arunca Europa in recesiune'. Membrii ETUC organizeaza, in aceeasi zi, manifestatii in toate cele 27 de tari, pentru a denunta si a condamna acest tip de guvernanta si pentru a propune alternative pentru locuri de munca si justitie sociala.

'Semnarea acum, de catre Romania, a tratatului pentru austeritate, va adinci si mai mult efectele crizei si risca sa mentina tara intr-o recesiune de lunga durata. Prin limitarea drastica a deficitului bugetar, tara noastra se va afla in imposibilitatea de a asigura relansarea investitiilor, iar pentru a asigura minimum de investitii din bugetul de stat necesare, spre exemplu, pentru finantarea proiectelor europene, vor fi alte taieri din fondurile sociale, care vor supune catatenii la privatiuni suplimentare', explica Bogdan Hossu, presedintele CNS 'Cartel Alfa', care a anuntat, de asemenea, ca organizeaza, alaturi de Blocul National Sindical (BNS) si de celelalte confederatii care li se vor alatura, manifestatii in toata tara, impotriva politicii de austeritate. Bogdan Hossu mai aminteste ca Romania a batut recordul in privinta adoptarii masurilor de austeritate si este 'singura tara care le-a adoptat pe toate cinci'.

Sindicatele solicita amanarea semnarii de catre Romania a tratatului austeritatii, cel putin pana in momentul in care tara noastra indeplineste criteriile pentru accesul in zona Euro, crearea de locuri de munca si pastrarea celor existente prin aplicarea somajului tehnic, respectarea acordului privind cresterea salariului minim garantat in plata, combaterea fraudei si evaziunii fiscale, combaterea muncii la negru si a muncii la gri, restabilirea unui dialog social responsabil, o reforma a sanatatii in beneficiul contribuabililor si asigurarea unei pensii decente, conform muncii prestate.

×