x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitropolia Moldovei, împroprietărită cu peste 5000 de hectare de pădure

Mitropolia Moldovei, împroprietărită cu peste 5000 de hectare de pădure

de Veronica Micu    |    13 Mai 2009   •   00:00
Mitropolia Moldovei, împroprietărită cu peste 5000 de hectare de pădure

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a câştigat în instanţă, în urma unui proces desfăşurat timp de aproape doi ani la Judecătoria Buhuşi, o suprafaţă de 5.310 hectare de pădure în comuna Blăgeşti, Ocolul Silvic Fântânele.

Decizia instanţei băcăuane este defintivă şi irevocabilă, Mitropolia câştigând atât procesul pe fond, la Judecătoria Buhuşi, cât şi în recurs, la Tribunalul Bacău, în faţa Comisiei Judeţene de Fond Funciar Bacău, a unor comisii locale şi a Direcţiei Silvice Bacău.

"Soluţia a fost amânată de patru ori. Deja am avut o discuţie cu subprefectul de Bacău, Tudoriţa Lungu, care a promis că va acorda întreg sprijinul pentru punerea în posesie în timp optim", a declarat preotul Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, în următoarele zile vor fi făcute măsurătorile topografice şi se va stabili amplasamentul de care va beneficia Mitropolia în cele peste 14.000 de hectare ale Ocolului Silvic Fântânele.

Mitropolia intenţionează să înfiinţeze un ocol silvic, în conformitate cu legea 400/2008 şi Ordinul MADR 198/2009. Instituţia bisericească deţine în Bacău peste 7.300 de hectare de pădure, la Blăgeşti, Slănic Moldova, Târgul Ocna şi Căiuţi.

"Vom face un ocol silvic ori la Blăgeşti, ori la Slănic Moldova. Mai avem ocoale silvice în Neamţ şi Iaşi, păduri pe care le-am recuperat pentru biserică tot în instanţele de judecată", a mai spus preotul Constantin Grigore, care a explicat că Biserica Ortodoxă Română are în intenţie să construiască aşezăminte sociale în pădurile intrate în posesie.

Directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, susţine, însă, că instituţia pe care o reprezintă este decisă să atace pe cale extraordinară, prin contestaţie în anulare, decizia judecătorească.

"Chiar dacă este definitivă şi irevocabilă, voi ataca decizia instanţei. Din cei trei judecători, unul ne-a dat dreptate. Tocmai pe acest aspect îmi bazez contestaţia în anulare", a spus Ghelasă.

În 2007, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a solicitat, în baza legii 247, retrocedarea a peste 7.000 de hectare de pădure, care, conform reprezentanţilor Mitropoliei, aparţineau de drept bisericii şi fuseseră confiscate de către regimul comunist. Pentru aceleaşi suprafeţe aflate la Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Căiuşi şi Blăgeşti, a mai depus cerere de retrocedare şi Epitropia Sfîntul Spiridon. Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău a respins atunci ambele cereri. Autorităţile locale au motivat atunci refuzul prin faptul că situaţia suprafeţei revendicate nu era clară. Astfel, au fost deschise procese la Oneşti, din partea Epitropiei, şi la Buhuşi, din partea Mitropoliei. Epitropia a fost respinsă din start pe motiv că nu are drept de succesiune.

×
Subiecte în articol: observator bacau