x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitropolitul Clujului: “Se fac atâtea avorturi iar Maica Domnului este tristă şi ne atenţionează că nu îi place ce facem”

Mitropolitul Clujului: “Se fac atâtea avorturi iar Maica Domnului este tristă şi ne atenţionează că nu îi place ce facem”

15 Aug 2014   •   13:33
 Mitropolitul Clujului: “Se fac atâtea avorturi iar Maica Domnului este tristă şi ne atenţionează că nu îi place ce facem”

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a făcut azi un apel către enoriaşi, de Sărbătoarea Sfintei Maria, să asculte poruncile lăsate de Iisus Hristos, avertizând că oamenii le încalcă foarte des, ceea ce face din respectarea acestora o mare provocare.

În predică, ierarhul a spus că, atunci când oamenii nesocotesc poruncile lui Iisus, Maica Domnului este foarte tristă şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să îşi imagineze cum ar fi dacă de a doua zi toată lumea ar mai ordonată, mai respectuoasă şi mai corectă.

'Dacă le împlinim, vom observa că e pace, armonie, nu se claxonează, nu e agitaţie, toată lumea împlineşte poruncile. La serviciu e corectitudine, nimeni nu pierde timpul şi lucrează cu eficienţă, la şcoală copiii nu copiază, pentru că nu vor să fure, studenţii nu au gânduri de păcat. După serviciu se întorc acasă, răsfoiesc ziarele, au dispărut imaginile imorale şi articolele de scandal, la televizor nu e scandal, nu e polemică stearpă şi nesfârşită dintre politicieni, nu se mai batjocoresc unii pe alţii, pentru că e atât de importantă mângâierea oamenilor de care nu avem acum parte, dar va rămâne în viitor. Aceasta este marea provocare, cum ar fi dacă de mâine am respecta poruncile lui Hristos', le-a transmis Andrei Andreicuţ credincioşilor.

Mitropolitul Clujului a mai spus că, de două milenii, ascultarea poruncilor a dat oamenilor soluţii pentru multe situaţii dificile.

'De 2.000 de ani, Maica Domnului face acelaşi lucru: ori de câte ori creştinii s-au găsit într-o situaţie dificilă, a mijlocit la Mântuitor şi, dacă au ascultat creştinii poruncile lui Hristos, toate situaţiile dificile au fost rezolvate. De câte ori Maica Domnului nu are motive să spună că nu îi place ce facem, pentru că noi încălcăm rând pe rând toate cele zece porunci. Este nevoie să păzim poruncile şi, astfel, îl găsim pe Dumnezeu. Dacă le păzim, rămânem în graţiile lui Hristos şi ale Maicii Domnului', a afirmat mitropolitul Clujului.

Mitropolitul Clujului a enumerate cele zece porunci şi a arătat că oamenii le încalcă pe toate, greşind şi faţă de ei înşişi, şi faţă de semenii lor, şi faţă de Dumnezeu.

'Să nu ucizi - este a şasea poruncă. Se fac atâtea avorturi iar Maica Domnului este tristă şi ne atenţionează că nu îi place ce facem. Această poruncă o încălcăm şi când oamenii sunt de acord cu eutanasia. Dacă nu le mai sunt utili părinţii, îi elimină de pe scena vieţii. E un păcat strigător la cer. Ce să mai vorbim de a şaptea poruncă, desfrâul, a opta, furtul, a noua, minciuna. Toate poruncile lui Hristos le încălcăm şi atunci Maica Domnului este tristă. Dacă le împlinim, ne iubeşte mult', a precizat înaltul ierarh ortodox.

În încheierea predicii sale, Andrei Andreicuţ i-a îndemnat pe cei 40.000 de creştinii adunaţi în curtea Mănăstirii Nicula să aibă încredere că, dacă se străduiesc să respecte poruncile, lumea va deveni mai bună.

'Noi, creştinii, trebuie să fim idealişti, să credem că se poate face câte un pic de bine, fiecare să ne străduim să împlinim poruncile lui Hristos, să facem o altă atmosferă în jurul nostru iar atunci când vor fi mulţi oameni buni, se va schimba atmosfera din lumea asta în care se trăieşte tumultuos şi sunt atâtea necazuri', a adăugat mitropolitul Clujului.

Zeci de mii de oameni au participat în aceste zile la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, un aşezământ atestat documentar în anul 1552, unde anual, în data de 15 august, are loc unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din ţară.

Din anul 1699, Mănăstirea Nicula a devenit foarte cunoscută, după ce o icoană a Maicii Domnului a lăcrimat timp de o lună, faptul fiind menţionat de un proces verbal al unor militari austrieci. Sfânta Liturghie, oficiată întotdeauna de mitropolitul Clujului, căruia i se alătură înalţi ierarhi ortodocşi, este evenimentul central al zilei de 15 august. (Agerpres)

[foto: Mitropolia Clujului]

×