Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Institutul Naţional al Magistraturii (INM) au lansat, vineri, două ghiduri practice în materie civilă şi penală, gratuite, care oferă posibilitatea cetăţenilor de a consulta modele de cereri de chemare în judecată şi de plângeri sau denunţuri.
"Justiţia îşi doreşte şi trebuie să fie mai aproape de cetăţeni. Scopul ei, până la urmă, este cel de a satisface un interes public: un act de justiţie de calitate şi îndeplinit într-un termen rezonabil. (...) Mijlocul concret de a obţine satisfacţie pentru dreptul încălcat – fie că este un drept de proprietate, drept la viaţă privată, un drept legat de familie, de moştenire, de dreptul la integritate fizică şi psihică încălcat printr-o infracţiune – este cererea de chemare în judecată. Prin cererea de chemare în judecată orice persoană care consideră că i-au fost încălcate drepturile sau interesele legitime are posibilitatea să şi le valorifice sau să ceara să îi fie protejate în justiţie", precizează CSM.
273 de formulare uzuale
Cele doua ghiduri oferă, într-o abordare accesibilă, modele de cereri de chemare în judecată atât pentru acţiuni cu un grad redus de complexitate, cât şi pentru acţiuni de o complexitate ridicată (revendicare, partaj de bunuri).
Modelele de cereri de chemare în judecată se pot accesa gratuit pe site-ul CSM sau la adresa dedicata www.ghid.csm1909.ro, pe site-ul INM şi pe portalul fiecărei instanţe – portal.just.ro.
Judecătorul Mihai Udroiu, consilierul şefului DIICOT, a arătat că ghidul în materie penală cuprinde actele de bază necesare în cadrul procesului,scrie Agerpres.
El a susţinut că elaborarea acestui ghid s-a concentrat pe realizarea unui cadru cât mai general care să reflecte toate condiţiile esenţiale ale noilor coduri în privinţa actelor de sesizare a organelor judiciare, respectiv plângeri - denunţuri, în privinţa cererilor formulate în cadrul urmării penale, începând de la cererile de probaţiune până la cele de recuzare, cererilor efectuate în materia măsurilor preventive până la cele formulate în faţa judecătorului de cameră preliminare, dar şi cele care pot fi formulate în instanţă.
"Toate fazele procesuale ale noului model de proces penal sunt reflectate prin cererile care pot fi găsite de justiţiabil în acest ghid. Sunt cereri atât pentru faza de urmărire penală, cât şi pentru faza camerei preliminare, cât şi pentru faza de judecată, şi nu în ultimul rând pentru faza de executare a pedepselor", a explicat Udroiu.
Ghidul în materie civilă conţine 273 de formulare, dintre cele mai uzuale cereri întâlnite în această materie.
Printre avantajele pe care le oferă se numără şi acela că evidenţiază capetele de cerere accesorii (în materia divorţului, în litigiile de dreptul muncii), dar şi capetele de cerere incidentale, a căror solicitare este lăsată la dispoziţia părţii.
Cu privire la divorţ, judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a precizat că, ţinând cont că aceste cereri reprezintă cea mai mare pondere dintre dosarele înregistrate în anul 2013, în materia relaţiilor de familie, respectiv 28%, au fost elaborate 4 formulare, avându-se în vedere motivele invocate în susţinerea cererii, respectiv divorţul prin acord, divorţul din culpă, pentru motive temeinice, divorţul din culpa exclusivă a reclamantului (după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani) şi divorţul din cauza stării sănătăţii unui soţ.
Ghidurile au fost realizate cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene în cadrul programului de cooperare elveţiano-român.