Isteria creată în jurul maidanezilor din România a cuprins toată Europa. De la Brigitte Bardot şi Pamela Anderson până la ONG-urile răspunzătoare de protecţia animalelor, toată lumea îndeamnă la proteste şi solicită Comisiei Europene să ia atitudine împotriva legii privind gestionarea câinilor fără stăpân din România. Mai multe publicaţii din Europa au notat în ultimele săptămâni că problema câinilor este judecată cu unităţi de măsură diferite. “Legea din România a provocat o isterie uriaşă, în timp ce în Danemarca există de ani de zile o lege cel puţin la fel de dură. Brigitte Bardot i-a cerut lui Herman van Rompuy să pună presiune pe preşedintele român Traian Băsescu să nu promulge legea”, a notat marţi Nepszabadsag din Ungaria.
13 rase pe lista neagră
Legea câinilor din Danemarca pare pe cât de barbară pe atât de primitivă. Conform Organizaţiei germane “Hunde in Danemark”, în 2010 populaţia daneză a primit o nouă lege împotriva câinilor. Ea este valabilă pentru fiecare cetăţean şi câine care intră sau se află deja pe teritoriul danez. Mai exact, s-a alcătuit o listă cu 13 rase de câini care nu pot exista în Danemarca. De la 1.07.2010 deţinerea, creşterea, comercializarea şi introducerea în Danemarca a următoarelor 13 rase este strict interzisă: Pit Bull Terrier, Tosa Inu, Stafforshire Terrier American, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Bulldog American, Boerboel, Kangal, Ovtcharka (Ciobănesc) din Asia Centrală, Ovtcharka Kaukasian, Ovtcharka din Sudul Rusiei, Tornjak şi Sarplaninac. Orice corcitură între aceste rase şi o altă rasă se află sub incidenţa legii.
Danezii nu protestează
Poliţia daneză are dreptul să solicite de la orice proprietar un act care să ateste rasa, provenienţa şi anul naşterii câinelui. Dacă se dovedeşte sau persistă suspiciunea că este corcitură sau reprezentant al uneia dintre cele 13 rase, câinele va fi reţinut şi eutanasiat, costurile urmând să fie suportate integral de proprietarul său. În acest sens, în ultimii trei ani, fiecare câine din Danemarca a fost supus unui test ADN pentru determinarea rasei sale. Dacă testul ADN realizat de un medic veterinar nu are rezultate concludente în privinţa rasei, câinele va fi eutanasiat. Organizaţia “Hunde in Danemark”, care luptă de trei ani împotriva legii, susţine că în foarte multe cazuri este imposibilă determinarea rasei, iar câini sănătoşi, iubiţi de stăpânii lor, sunt condamnaţi la moarte.
Metoda eutanasierii
Mai mult, legea prevede că, dacă un câine, indiferent de rasa şi provenienţa sa, ameninţă, urmăreşte, răneşte alţi câini sau oameni, sau provoacă daune materiale însemnate, el trebuie eutanasiat. Dacă există suspiciuni întemeiate că un câine reprezintă un pericol public, atunci politia daneză are dreptul să solicite inclusiv eutanasierea lui. "Hunde in Danemark" menţionează mai multe cazuri în care, deşi proprietarul câinelui a obţinut un aviz judecătoresc că patrupedul lui nu reprezintă un pericol pentru societate, poliţia daneză a impus eutanasierea sa. Asta s-a întâmplat şi în cazul unor câini care au fost provocaţi, răniţi şi au reacţionat instinctiv. În aceste cazuri, deşi câinele a fost achitat în instanţă, poliţia dispusese deja ordinul de eutanasiere. “O simplă plângere la poliţie depusă de un vecin deranjat de lătratul câinelui poate duce la eutanasiere”, mai scriu cei de la "Hunde in Danemark".
Semnal de alarmă pentru turişti
Pentru câini mai există o ameninţare majoră în Danemarca. Nordicii beneficiază în continuare de legea drumului şi a câmpului din 1872, care permite împuşcarea oricărui câine care se află pe un teren privat. Singura condiţie este ca pentru acea regiune să existe un anunţ dat în ziar, într-un interval mai mic de 12 luni, că orice câine găsit pe un teren privat va fi împuşcat. În condiţiile în care numărul câinilor şi al pisicilor împuşcate în Danemarca este în creştere, organizaţia Tasso avertizează turiştii străini să evite călătoriile cu patrupedele, iar pentru orice eventualitate să le ţină permanent în lesă, mai ales că proprietăţile din Danemarca de cele mai multe ori nu sunt delimitate cu garduri.
Mai duri decât legea română
Cât priveşte câinii vagabonzi, legea daneză este mult mai dură decât cea din România. Dacă un câine este găsit fără stăpân, poliţia daneză îl “reţine” şi anunţă în ziar găsirea sa. Dacă în termen de trei zile proprietarul nu îşi revendică patrupedul şi nu achită amenda cuvenită pierderii sale, câinele va fi eutanasiat.
Amenzi drastice
Ţinerea câinilor în lesă este obligatorie în Danemarca, inclusiv în păduri, altele decât cele amenajate pentru câini, dar şi pe faleză în perioada 1 aprilie-30 septembrie. Fiecare câine care intră în spaţiul danez este obligat să fie înzestrat cu un cip sau tatuaj, să aibă un certificat domestic UE, un termen de valabilitate valid al vaccinării, dar şi o zgardă cu datele de contact ale proprietarului. Amenda pentru nefolosirea lesei, a pierderii câinelui, a absenţei cip-ului sau a neînregistrării la registrul pentru câini din Danemarca este de 268 de Euro (2000 de coroane). Absenţa asigurării câinelui aduce o amendă de 400 de euro. Orice atac îndreptat împotriva omului sau al unui alt animal aduce o amendă de 540 de euro. Amenzile pot creşte în funcţie de gravitatea faptelor comise şi atrag automat eutanasierea câinelui.
Alte 12 rase ameninţate
Vestea proastă pentru iubitorii de animale este că autorităţile daneze plănuiesc introducerea altor 12 rase pe lista celor interzise până la finele anului 2013. Legea afectează turiştii care vin însoţiţi de patrupede în Danemerca. Nu puţine au fost cazurile în care câinele a fost “reţinut” şi eutanasiat. Până în luna iulie a anului 2013, 1800 de câini au fost eutanasiaţi de la implementarea legii. American Human Association este una dintre principalele organizaţii care susţine modelul danez, invocând că este singura şi cea mai eficientă apărare împotriva atacurilor şi muşcătorilor canine. Iubitorii de animale consideră că atacurile câinilor nu au nici o legătură cu rasa lor.