x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Modificările Codului fiscal nu trebuie implementate fără un studiu de impact. Riscul: provocarea de dezechilibre economiei

Modificările Codului fiscal nu trebuie implementate fără un studiu de impact. Riscul: provocarea de dezechilibre economiei

23 Noi 2017   •   18:47
Modificările Codului fiscal nu trebuie implementate fără un studiu de impact. Riscul: provocarea de dezechilibre economiei

Modificările aduse Codului fiscal nu trebuie implementate fără un studiu serios de impact şi într-un termen atât de scurt, riscul fiind ca acestea să provoace dezechilibre "nedorite şi inutile" economiei româneşti, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) preşedintelui Klaus Iohannis. 

"Având în vedere situaţia economică bună a României, CDR consideră că modificările aduse Codului fiscal, pe care mediul de afaceri nu le-a solicitat, nu trebuie implementate nici fără un studiu serios de impact şi nici într-un termen atât de scurt. Riscul pe termen scurt, dar mai ales pe termen mediu şi lung, este ca aceste modificări să provoace dezechilibre nedorite şi inutile economiei româneşti", afirmă reprezentanţii mediului de afaceri. 

De asemenea, CDR reclamă lipsa de predictibilitate cu care s-au confruntat în 2017 oamenii de afaceri, făcând referire la procesul legislativ, dominat de ordonanţe de urgenţă. 

"Coaliţia pentru Dezvoltarea României vă aduce la cunoştinţă gravitatea profundă a lipsei de predictibilitate pe care mediul de afaceri a resimţit-o în 2017 şi, mai ales, în ultimele săptămâni. Dorim să vă semnalăm calitatea precară a procesului legislativ din România, care, în 2017, a fost dominat de folosirea abuzivă a ordonanţelor de urgenţă, de netransparenţă şi de lipsa de comunicare reală cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri are nevoie ca regimurile fiscal şi al muncii în România să fie predictibile. În acest sens, CDR a lansat apeluri repetate către Guvern şi Parlament ca principiile predictibilităţii şi stabilităţii să fie respectate, spre avantajul economiei româneşti", se spune în document. 

Potrivit sursei citate, CDR a solicitat în mai multe rânduri Guvernului să explice de ce sunt necesare aceste modificări, însă nu a primit niciun răspuns. 

"Vă informăm că mediul de afaceri şi societatea românească încă nu au primit raţionamentul pentru care România face aceste modificări fiscale de la 1 ianuarie 2018. În acelaşi timp, CDR a semnalat expres Guvernului că dezavuează afirmaţiile făcute din zona guvernamentală împotriva companiilor străine şi româneşti şi a băncilor, la nivel general. România are nevoie de un climat de afaceri de încredere, în care toţi jucătorii economici au un rol benefic şi pot colabora şi conlucra. Dată fiind situaţia, considerăm că lipsa de predictibilitate ar putea să afecteze grav climatul economic românesc pe termen mediu şi lung", se mai menţionează în document.

AGERPRES

×