De peste 50 de ani, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială, NORAD, urmărește călătoria lui Moș Crăciun de la Polul Nord către casele tuturor copiilor. Anul acesta, NORAD a lansat o versiune care include jocuri şi activităţi pentru copii, în opt limbi - engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană, japoneză, portugheză şi chineză.
Click AICI ca să urmărești LIVE traseul simpaticului bătrânel.
De obicei, călătoria Moşului începe în Australia şi Noua Zeelandă, merge apoi spre nord, trece prin Japonia, restul Asiei, Africa şi Europa, trecând apoi oceanul către America, însă condiţiile atmosferice pot modifica traseul Moşului.
NORAD a reluat şi în acest an parteneriatul cu Microsoft, aşa că vom vedea multe detalii din hărţile Bing. În plus, în afară de site-ul propriu zis, cei doi parteneri au lansat şi aplicaţiile pentru smartphone-urile cu Android, iOS şi Windows Phone. Şi pentru că parteneriatul îi implică pe cei de la Microsoft, special pentru utulizatorii Windows Phone, asistentul personal Cortana va răspunde şi la întrebări precum “unde este Moşul acum?”.
O altă posibilitate de a fi la curent cu toate mişcările lui Moș Crăciun este oferită şi de Google, care şi-a lansat propriul tracker, atât în varianta desktop, cât şi în Google Play.
Totul a început în 1955, când într-o reclamă la jucării s-a afişat un număr de telefon greşit unde copiii pot suna pentru cadouri de la Moş Crăciun. Astfel, precursorul NORAD, CONAD, a fost asaltat cu telefoane, iar comandanţii militari au decis să le facă jocul copiilor.
Potrivit celor de la NORAD, trăsura Moşului este uşor de urmărit, întrucât sateliţii detectează rapid căldura nasului roşu al renului Rudolph.