x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moscheea Hunchiar în vizorul presei germane

Moscheea Hunchiar în vizorul presei germane

de Doru Iordache    |    08 Feb 2012   •   11:51
Moscheea Hunchiar în vizorul presei germane

Geamia Azizia sau Geamia Hunchiar poarta numele sultanului Abdul Aziz, ctitorul acestui lacas de cult musulman. Simbol al islamului la Constanta, moscheea se afla intr-o zona protejata a orasului, sit arheologic. Pentru musulmanii din Romania dar si pentru statul turc, cladirea construita in 1862 reprezinta una dintre marturiile importante ale dominatiei otomane in zona Dobrogei. Cladirea este construita din piatra in stil maur. Datorita valorii sale istorice si culturale, moscheea este clasificata ca monument istoric de ca­tegorie A si ocupa pozitia 561 pe lista Monumentelor Istorice. Si astazi imamii oficiaza slujbe in lacasul de cult care implineste 150 de ani. Linistea credinciosilor musulmani a fost tulburata de Societatea Cin Cin SRL, care in august 2008 a inceput construirea unei cladiri de birouri cu doua etaje plus mansarda la un metru de moschee.
Initial, Ministerul Culturii ii eliberase investitorului un aviz care limita suprafata construibila pana la trei metri de aceasta. Peste decizia responsabililor din minister, fostul director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Constanta, Virgil Lungu a eliberat abuziv un alt aviz, care permitea investitorului sa construiasca la doar 1,2 m de zidul lacasului de cult. Din cauza santierului din imediata vecinatate, in zidurile moscheii au aparut crapaturi ce ii afecteaza structura de rezistenta. Muftiatul Cultului Musulman a atacat autorizatia de construire in instanta. Noua luni i-a trebuit instantei sa se pronunte pe suspendarea lucrarilor pana la judecarea cauzei, cu toate ca procedura dura in mod normal maximum doua saptamani. Cand s-a decis suspendarea lucrarilor, cladirea era gata la “rosu'. Valoarea ei este in jur de doua milioane de Euro. In final, pe intai iunie 2011, Curtea de Apel Constanta a anulat printr-o hotarare definitiva si irevocabila autorizatia de construire a cladirii.

O noua autorizatie de construire

Intre timp, in vara anului trecut, Primaria Constanta a eliberat o noua autorizatie de construire pe baza unui nou aviz dat tot de directorul Directiei Judetene de Cultura, Virgil Lungu care revenise in functie. Legea s-a modificat si i-a permis acest lucru. Investitorul a facut contestatie in anulare si a cerut stramutarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacau si acum este in pronuntare.

Moscheea Hunkiar in atentia presei germane

“Moschee in primejdie' este titlul unui articol publicat pe trei decembrie 2011 in cotidianul german 'Neue Zürcher Zeitung'. Autorul relateaza ca Romania garanteaza drepturile minoritatilor dar exista si derapaje. Exemplul dat este cel al geamiei Hunkiar. Fiecare delegatie turca care a vizitat Constanta a trecut si pe la Hunkiar. Anul trecut, ministrii Transporturilor, Externelor si Culturii din Turcia si-au exprimat ingrijorarea pentru starea geamiei-monument istoric. De asemenea mesaje au transmis si ambasadorii Iranului si al Turciei, iar situatia a devenit subiect de discutie la ultima vizita a presedintelui Traian Basescu in Turcia. “Diplomatii tarilor musulmane acreditati la Bucuresti cunosc situatia geamiei Hunkiar si s-au facut demersuri chiar si pe linie diplomatica pentru protejarea acestui monument istoric romanesc. Am incredere ca justitia isi va face datoria ca si in alte cazuri, iar noi musulmanii suntem convinsi ca ne vom gasi dreptatea la noi in tara fara sa mai apelam la instantele europene.' Ne-a declarat Muftiul Cultului Musulman din Romania, Yusuf Murat.

×