x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moscova cere SUA şi României să renunţe la instalarea de rachete Mk-41 în Scutul antirachetă de la Deveselu

Moscova cere SUA şi României să renunţe la instalarea de rachete Mk-41 în Scutul antirachetă de la Deveselu

13 Oct 2015   •   08:07
Moscova cere SUA şi României să renunţe la instalarea de rachete Mk-41 în Scutul antirachetă de la Deveselu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Rusia a cerut guvernelor SUA şi României să renunţe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România, după cum a relatat luni seara agenţia de presă Interfax. Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 - sistem cu lansare verticală - este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapidă împotriva ameninţărilor inamice de orice tip. Concepţia acestui sistem derivă din lucrările efectuate pe sistemul de luptă Aegis 2.

O declaraţie în acest sens a fost făcută luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare şi control al armamentului din Ministerul rus de Externe, într-un discurs ţinut în comitetul de profil al Adunării Generale a ONU, al cărui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus www.mid.ru.

Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă 'o provocare serioasă pentru securitatea internaţională'.

Diplomatul rus a menţionat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o 'încălcare serioasă' a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF), încheiat în 1987 între SUA şi fosta Uniune Sovietică.

În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA şi României să 'conştientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situaţiei şi să renunţe la aceste planuri până când nu este prea târziu'.

SUA intenţionează să amplaseze dispozitive universale de lansare verticală Mk+41 până la sfârşitul acestui an.

După cum declarase anterior şeful Statului Major al armatei ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov, realizarea conceptului american Prompt Global Strike (Sistemul de atac global rapid) şi implementarea sistemului de apărare antirachetă (în Europa) sunt de natură să perturbe echilibrul strategic nuclear existent.

Generalul rus a mai spus că lansatoarele MK-41 în cadrul sistemelor Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore), preconizate să fie instalate în România şi Polonia, permit - în plus faţă de lansarea de interceptori de rachete Standard-3 - utilizarea de rachete de croazieră Tomahawk, potrivit Interfax.

Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF), încheiat în 1987 între SUA şi fosta Uniune Sovietică, interzice desfăşurarea rachetelor nucleare şi convenţionale balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. SUA au acuzat de mai multe ori Moscova de încălcarea acestui tratat în ultimul timp.AGERPRES

×
Subiecte în articol: deveselu baza de la deveselu