x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moşul cel bun aduce daruri pentru toate gusturile

Moşul cel bun aduce daruri pentru toate gusturile

de Maria Belu    |    02 Dec 2010   •   19:04
Moşul cel bun aduce daruri pentru toate gusturile

Sfârşitul acesta de săptămână îi este dedicat Sfântului Nicolae, Moşul cel bun care nu se arată niciodată. Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea, a fost episcop de Myra (oraş ce se află acum pe teritoriul Turciei) şi un drept apărător al credinţei. În tradiţia românească el apare pe un cal alb, vestind prima zăpadă ce va cădea în decembrie, păzeşte soarele, este stăpânul apelor, este patronul corăbierilor şi al podarilor, ajută orfanii şi fetele sărace, făcându-le zeste ca să se mărite. În ajunul sărbătorii sale Moş Nicolae le aduce daruri copiilor cuminţi şi nuieluşe celor care au făcut năzbâtii.

Tradiţii de Sfântul Nicolae la MŢR. Muzeul Ţăranului Român organizează, în perioada 3-5 decembrie, Târgul de Sfântul Nicolae, având ca invitaţi speciali peste 150 de meş­teri olari, fierari, cioplitori, cojocari, co­fetari, pielari, rudari, iconari etc., din toată ţara. Vizitatorii târgului vor putea admira şi cumpăra că­măşi, fote, măş­ti, jucării, căuce şi oale de sarma­le, coşuri de nuiele, mobi­lier pictat, lăzi de zestre etc., la fel de căutate vor fi şi bunătăţile precum cozonac, tur­­tă dulce, miere, plăcinte, cofeturi etc. Astăzi, înce­pând cu ora 12:00, îşi va deschide por­ţile Atelierul de crea­­ti­vitate: MŢR şi Fundaţia Chance for Life organizează cu voluntarii ro­mâni şi olandezi un workshop de pic­tur­ă pe faianţă, iar la 5 decembrie, în­cepând cu ora 11:00, la Clubul Ţă­ranului va avea loc spectacolul "Tea­tru de umbre".

Vine Moşul la Obor. Jucării, diverse decoraţiuni, suveniruri de sezon, turtă dulce, cozonaci, vin fiert, cărţi etc., sunt atracţiile cu care sunt aşteptaţi bucureştenii, cu mic cu mare, la Târgul de Crăciun "Vine Moşul la Obor". Începând de azi şi până la 24 decembrie, între orele 10:00 şi 20:00, bucureştenii, de la pitici până la bunici, pot pătrunde într-o lume de poveste şi să-şi pe­treacă Sărbătorile de Iarnă în mod tra­diţional în Parcul Obor. Nu vor lipsi de la târg nici colindele, jocurile pentru copii, cântecele tradiţionale şi multe alte surprize.

Desaga lui Moş Nicolae. Între 30 noiembrie şi 6 decembrie Palatul Copiilor din Capitală este gazda târgului de cadouri "Desaga lui Moş Nicolae". Organizatorul evenimentului, Accente Noi, îi aşteaptă pe cei mari, dar şi pe cei mici cu daruri nepreţuite precum jucării, dulciuri, decoraţiuni de sezon, bijuterii cu pietre semipreţioase, cosmetice, ar­tizanat, poşete, accesorii, toate la preţ de produ­că­tor. Copiii vor picta şi de­cora obiecte din sticlă şi ceramică.

Târgul Anticarilor. Timp de două zile, 4 şi 5 decembrie, World Trade Plaza este gazda celei de-a 39-a ediţii a Rom-Antique Târgul Anticarilor. Bucureştenii vor găsi găsi peste 50 de galerii renu­mi­te de artă şi colecţionari particulari din România, SUA, Anglia, Belgia, Austria şi Irlanda. Rom-Antique, res­pectând tradiţia care i-a consacrat, le va aduce iubitorilor de ar­tă, obiecte ine­dite precum mo­bi­lier mare şi mic, cea­suri, ta­blo­u­ri, obiec­te tra­diţionale ve­chi, carte, nu­­mis­matică, monede, lustre din Italia, ma­şini de epocă etc. În premie­ră, mâine, de la ora 11:30, va fi pre­zentat publicului din Ro­mâ­nia un Old­­s­mobile 1901. Rom-An­tique Târ­gul Anticarilor va fi deschis sâm­bătă şi duminică între orele 10:00 şi 18:00.

Târgul Moşilor de Iarnă. Muzeul Naţional de Geologie le-a pregătit o surpriză atât pasionaţilor de mi­ne­rale, cât şi celor care vor să pătrundă în tainele geologiei. De la 1 decembrie până la 12 decembrie, între orele 10:00 şi 18:00, este deschisă expoziţia cu vânzare de unde vizitatorii pot alege dintr-o gamă variată cristale brute sau şlefuite, flori de mină şi geode. De asemenea, de la târg, bucureştenii pot achiziţiona cadouri pentru cei dragi precum coliere, pandantive, inele, cercei, ametist, obiecte feng-shui din jad, topaz, aragonit, safire, diamante etc. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 8 lei, iar pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari este de 4 lei.
Echipamente pentru sporturile de iarnă În acest week-end
nu au fost uitaţi nici împătimiţii zăpezii. Începând de azi, 3 decembrie, până duminică, 5 decembrie, Băneasa Shopping City este gazda celei de-a doua ediţii a evenimentului Snow Show. Bucureştenii îndrăgostiţi de sporturile de iarnă îşi pot procura "cele mai tari" echipamente de schi la cele mai bune preţuri – toţi expozanţii oferă reduceri de până la 20% la echipamente şi accesorii. Iubitorii sporturilor de iarnă vor avea la dispoziţie ofer­te speciale la schiuri, plăci de snowboard, clăpari, patine de geaţă etc., dar şi multe alte surprize pregă­tite de organizatori. Pe lângă cumpărături vizitatorii mai pot face planuri de călătorie cu cele mai bune oferte din domeniu şi vor primi sfaturi de la cei mai buni traineri. De asemenea, cei care-şi procură echi­pamente sau accesorii pot participa şi la o tombolă cu premii, la cursuri gratuite, dar şi la lansarea filmului "Global Freezing" în Bucureşti. Intarea este gratuită.


Atelier de creaţie şi distracţie.
Şi copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani vor avea parte de surprize. Cei care vor ajunge, împreună cu părinţii, la Muzeul Naţional de Geologie din Capitală se pot înscrie la "Fabrica lui Moş Crăciun". Pe parcursul a patru întâlniri, pe 4 şi 11 decembrie, copiii vor picta, decupa şi modela, cu materiale diferite, cele mai frumoase decoraţiuni pentru Sărbătorile de Iarnă, precum ciorăpei în care Moşul să pună daruri, căsuţe din turtă dulce, îngeraşi, oameni de zăpadă, brăduţi frumos împodobiţi şi chiar şi pe cel mai îndrăgit personaj, Moş Crăciun, în diferite ipostaze amuzante. Preţul unui bilet este de 16 lei de participant.

Sacul Moşului
Începând cu 22 noiembrie, până duminică 19 decembrie, Institutul Geologic al României organizează evenimentul caritabil "Sacul lui Moş Crăciun»", sac ce este amplasat în holul central al Muzeului Naţional de Geologie. Organizatorii îi aşteaptă pe bucureşteni, şi nu numai, să-i ajute ca să umple sacul cu jucării sau cărţi, obiecte ce vor fi donate centrelor de plasament din Bucureşti şi Voluntari.

×