Ziua dezbaterii moţiunii de cenzură a opoziţiei pe Codul Muncii, 16 martie, se anunţă a fi din nou una tensionată în plan social, cinci confederaţii sindicale anunţând ieri că vor organiza miercurea viitoare un miting de amploare în Piaţa Constituţiei, numărul protestatarilor aşteptându-se să ajungă la 50.000. Concomitent, protestele străzii vor fi susţinute de sindicaliştii din CFR, care au decis ca în aceeaşi zi trenurile să fie oprite din circulaţie timp de două ore. Sindicaliştii au invitat la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă, spunând că toţi angajaţii vor fi afectaţi de Codul Muncii asumat de Guvern.
„Dacă anul trecut v-a fost frică să ieşiţi în stradă, acum nu mai aveţi nimic de pierdut”, a lansat un apel la mobilizare preşedintele BNS, Dumitru Costin. În cazul în care, în urma mitingului din 16 martie, nu vor fi rezolvate cererile lor, ameninţă sindicaliştii, se va ajunge la grevă generală, ei strângând deja semnături în acest scop până luni. Costin a acuzat că Guvernul a găsit singura soluţie la îndemână pentru a pedepsi cetăţenii României prin Codul Muncii, piaţa muncii pe care Guvernul o vede extrem de flexibilă fiind în continuare depopulată după intrarea în vigoare a acestei noi reglementări. „Cele 200.000 de locuri de muncă anunţate de Guvern le vor viza pe cele ocupate pe salariul minim care deja există şi nimeni nu le ocupă”, a spus Costin.
Despre „mijloacele mobile” pe care le vor aduce protestatarii la miting a vorbit preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a spus că protestatarii vor aduce ouă de mărimea XXL şi că pregătesc o surpriză în legătură cu pietrele despre care vorbeau în urmă cu câteva săptămâni. Mitingul este preconizat a se desfăşura în intervalul 12:00-18:00, intrarea în Bucureşti urmând a se face prin şase puncte, între orele 9:00 şi 12:00.
Miercuri, de la ora 15:00, parlamentarii ar trebui să înceapă dezbaterea moţiunii de cenzură intitulată „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, semnată de 210 parlamentari ai opoziţiei. În textul moţiunii, semnatarii îl acuză pe premierul Boc că încearcă o nouă asumare pe un proiect extrem de important pentru România doar pentru ca astfel să-şi menţină postul şi îi invită pe aleşii PDL să „scape” democratic şi nu prin „jocuri de culise” de Emil Boc din funcţia de premier, votând moţiunea.
Din punct de vedere al prevederilor noului Cod, opoziţia contestă extinderea excesivă a contractelor de muncă pe durată determinată şi a celor de muncă temporară, considerând că posibilitatea încheierii a trei contracte succesive pe durată determinată conduce în realitate la prelungirea angajării sub o astfel de formă pe o perioadă de nouă ani. Parlamentarii USL susţin că o pondere mare a angajaţilor cu contracte temporare nu duce la scăderea şomajului, ci exact la situaţia opusă, iar locurile de muncă temporare sunt mai prost plătite. Eliminarea oricăror restricţii în ceea ce priveşte procedura de concediere colectivă în sectorul public este echivalentă cu eliminarea oricărei protecţii pentru angajaţi, mai spun reprezentanţii opoziţiei.
Premierul tehnocrat va fi „resuscitat”
După cele câteva săptămâni de linişte pe subiectul schimbării lui Emil Boc cu un premier tehnocrat, subiectul a fost readus ieri în discuţie de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Potrivit Mediafax, Lăzăroiu a legat finalizarea procedurilor asumării răspunderii prin promulgarea Codului Muncii de reluarea discuţiilor pe tema „premierul tehnocrat”, care ar trebui să aibă „minime competenţe economice”. „Pentru perioada următoare s-ar putea să fie mai bună (varianta de premier tehnocrat – n.r.). Până la urmă a fost foarte greu, pentru că nu puteai să ai tehnocrat cu ce am avut de făcut în ultimii doi ani. E foarte greu să ţii o coaliţie cu majoritate fragilă în Parlament.
Aici ai nevoie de un premier politic. Acum lucrurile s-au mai liniştit şi apar perspective de creştere economică, un optimism moderat şi atunci poţi să ai un premier tehnocrat. Mai sunt multe lucruri de făcut în zona economică. Ar fi indicat ca acest premier să aibă minime competenţe în zona economică, dar nu mai e o problemă atât de mare chestiunea cu majoritatea. Codul Muncii e ultimul hop pe care îl trece actuala coaliţie, după care nu vor mai apărea chestiuni controversate sau grele, unde ai nevoie de un premier politic care să negocieze între componentele coaliţiei”, a comentat Lăzăroiu.