x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moţiunea de cenzură a căzut. Guvernul Boc merge mai departe

Moţiunea de cenzură a căzut. Guvernul Boc merge mai departe

de Veronica Micu    |    27 Oct 2010   •   00:00
Moţiunea de cenzură a căzut. Guvernul Boc merge mai departe

Moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majo­ritare, moţiune populară", a fost respinsă astăzi în Parlament, în favoarea ei înregistrându-se 219 voturi "pentru" faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău, din totalul de 470 de parlamentari, au fost pre­zenţi 414. Aşa cum anunţaseră anterior, PDL, UDMR, UNPR şi mino­rităţile nu şi-au exprimat votul. Excepţie au făcut cei care anunţaseră deja că vor vota moţiunea: Cătălin Potor, Ioan Munteanu, Tudor Ciuhodaru, Liviu Câmpanu şi Nicolae Stan, ultimii doi urmând să fie excluşi din UNPR. Deputatul PDL Daniel Oajdea a de­pus ambele bile într-o urnă, anu­lându-şi votul.

La dezbaterile pe moţiune, premierul Emil Boc a avut un discurs "împăciuitor", în care a repetat de cel puţin patru ori faptul că cei aflaţi în stradă "au dreptul" să protesteze şi că el "le înţelege" nemul­ţumirile celor cărora le este mai greu decât înainte. "Populismul şi demagogia din 2007 şi 2008 ne-au încărcat din greu factura crizei", s-a adresat Boc Opoziţiei.

Preşedintelui PNL, Crin Antonescu, i s-a adresat lui Emil Boc, acuzându-l că a încercat să pună pumnul şi în gura majorităţii, nelăsând-o să voteze la moţiune, nu numai în gura opoziţiei.

"Asta este o perversiune semidemocratică la care stăpânul dumneavoastră vrea să vă supună", a încercat Antonescu să-i facă pe parlamentarii PDL să voteze, avertizându-i că Guvernul Boc va fi primul care va avea "zero voturi de susţinere în Parlament". "Domnul Boc e un tânăr cu o oarecare calificare, care nu mai trebuie asistat. Trebuie trimis la muncă! Vă asigur că de la domnul Boc la doamna Udrea pot toţi să muncească!", a conchis Antonescu.

A urmat ministrul Elena Udrea, primită cu huiduieli de Opoziţie şi de membrii Miliţiei Spirituale. Aceştia din urmă, aflaţi într-o lojă, au fluturat un banner pe care era scris mare "Anastase = Fraudă". După acuzaţii gen partidele-televizor unde mode­ratorii "fac lupii paznici la oi" şi patronii de televiziuni "cu repre­zentare politică în Parlament" care "fac şi desfac guverne", Udrea a lăudat Guvernul Boc că ar fi cel mai competent.

Venit din rândul manifes­tan­ţilor, Victor Ponta a transmis de la tribună şi mesajele acestora. El le-a atras atenţia parlamentarilor puterii, printr-o trimitere la istorie, că chiar dacă Hitler s-a sinucis şi a scăpat de pedeapsa istoriei, slugile sale au rămas să plătească preţul nenoroci­rilor făcute. Speechul său i-a atras din partea pedelistului catalogarea nu de micul Titulescu, ci de "micul Iliescu".

La finalul şedinţei, Emil Boc a fost invitat la tribună pentru cuvântul final. Primit cu huiduieli şi strigăte de "demisie", Boc a fost cât pe ce să fie strivit de maldărele de dosare cu cele 2,5 milioane de semnături ale populaţiei pe care parlamentarii PSD şi PNL le-au înghesuit pe marginea tribunei.


În mijlocul învălmăşelii generale, deşi iniţial încercase timid un "staţi cuminţi", Emil Boc s-a refugiat înapoi în banca Guvernului. Primul pesedist care a făcut gestul de revenire la normalitate şi îndepărtare a dosarelor a fost Adrian Năstase. După o scurtă convorbire telefonică, Boc a revenit la tribună pentru cuvântul de încheiere.




 

×