Moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", a fost respinsă astăzi în Parlament, în favoarea ei înregistrându-se 219 voturi "pentru" faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.
Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău, din totalul de 470 de parlamentari, au fost prezenţi 414. Aşa cum anunţaseră anterior, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile nu şi-au exprimat votul. Excepţie au făcut cei care anunţaseră deja că vor vota moţiunea: Cătălin Potor, Ioan Munteanu, Tudor Ciuhodaru, Liviu Câmpanu şi Nicolae Stan, ultimii doi urmând să fie excluşi din UNPR. Deputatul PDL Daniel Oajdea a depus ambele bile într-o urnă, anulându-şi votul.
La dezbaterile pe moţiune, premierul Emil Boc a avut un discurs "împăciuitor", în care a repetat de cel puţin patru ori faptul că cei aflaţi în stradă "au dreptul" să protesteze şi că el "le înţelege" nemulţumirile celor cărora le este mai greu decât înainte. "Populismul şi demagogia din 2007 şi 2008 ne-au încărcat din greu factura crizei", s-a adresat Boc Opoziţiei.
Preşedintelui PNL, Crin Antonescu, i s-a adresat lui Emil Boc, acuzându-l că a încercat să pună pumnul şi în gura majorităţii, nelăsând-o să voteze la moţiune, nu numai în gura opoziţiei.
"Asta este o perversiune semidemocratică la care stăpânul dumneavoastră vrea să vă supună", a încercat Antonescu să-i facă pe parlamentarii PDL să voteze, avertizându-i că Guvernul Boc va fi primul care va avea "zero voturi de susţinere în Parlament". "Domnul Boc e un tânăr cu o oarecare calificare, care nu mai trebuie asistat. Trebuie trimis la muncă! Vă asigur că de la domnul Boc la doamna Udrea pot toţi să muncească!", a conchis Antonescu.
A urmat ministrul Elena Udrea, primită cu huiduieli de Opoziţie şi de membrii Miliţiei Spirituale. Aceştia din urmă, aflaţi într-o lojă, au fluturat un banner pe care era scris mare "Anastase = Fraudă". După acuzaţii gen partidele-televizor unde moderatorii "fac lupii paznici la oi" şi patronii de televiziuni "cu reprezentare politică în Parlament" care "fac şi desfac guverne", Udrea a lăudat Guvernul Boc că ar fi cel mai competent.
Venit din rândul manifestanţilor, Victor Ponta a transmis de la tribună şi mesajele acestora. El le-a atras atenţia parlamentarilor puterii, printr-o trimitere la istorie, că chiar dacă Hitler s-a sinucis şi a scăpat de pedeapsa istoriei, slugile sale au rămas să plătească preţul nenorocirilor făcute. Speechul său i-a atras din partea pedelistului catalogarea nu de micul Titulescu, ci de "micul Iliescu".
La finalul şedinţei, Emil Boc a fost invitat la tribună pentru cuvântul final. Primit cu huiduieli şi strigăte de "demisie", Boc a fost cât pe ce să fie strivit de maldărele de dosare cu cele 2,5 milioane de semnături ale populaţiei pe care parlamentarii PSD şi PNL le-au înghesuit pe marginea tribunei.
În mijlocul învălmăşelii generale, deşi iniţial încercase timid un "staţi cuminţi", Emil Boc s-a refugiat înapoi în banca Guvernului. Primul pesedist care a făcut gestul de revenire la normalitate şi îndepărtare a dosarelor a fost Adrian Năstase. După o scurtă convorbire telefonică, Boc a revenit la tribună pentru cuvântul de încheiere.