x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motivul demisiei directorului Tarom: prea puţini bani

Motivul demisiei directorului Tarom: prea puţini bani

de Iulia Barbu    |    17 Mar 2011   •   18:54

Ruxandra Brutaru a declarat că a demisionat din funcţia de director general al Tarom din motive personale, legate de nevoia de a sta mai mult timp alături de familie, dar şi din cauza salariului redus. "Plecarea mea ţine şi de salariu, dar nu e motivul principal. Sunt mamă, am un copil care începe şcoala şi care nu mă vede", a afirmat Brutaru. Ea a precizat că salariul net pe care îl încasa era de 4.600 lei net, lunar. "Niciodată nu am câştigat atât de puţin", a spus Brutaru. Ea a mai spus că atât timp cât nu reuşeşte să fie aproape de familie, atribuţiile ocupându-i aproape tot timpul, nu a avut nici măcar satisfacţii financiare în compensaţie.

Guvernul a plafonat anul trecut salariile directorilor din companiile de stat la nivelul remuneraţiei încasate de secretarii de stat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a declarat joi că Brutaru a demisionat din funcţia de director general al Tarom, remunerată cu 6.600 de lei, pentru a ocupa o poziţie mai bine plătită (15.000 lei), deşi inferioară, de director general adjunct în companie.

Motivul demisiei Ruxandrei Brutaru a fost unul "strict pecuniar, personal", neţinând de imaginea companiei sau de vreun eventual control al Ministerului Transporturilor asupra managementului, a declarat joi senatorul PSD.

Vasilescu a spus că funcţia de director general era salarizată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu 6.600 lei pe lună.

Potrivit lui Vasilescu, Brutaru a preferat funcţia de director general adjunct al Tarom, post plătit de Tarom, nu de minister, cu aproape 15.000 lei.

Brutaru susţine însă că salariul de director general adjunct este "puţin mai mare decât cel de director general, dar nu cu mult".

"E departe rău salariul de director general adjunct de suma de 15.000 lei. Dacă motivul demisiei mele ar fi fost banii, aş fi acceptat prima ofertă din mediul privat", a arătat Brutaru, potrivit căreia în cei doi ani în care a fost director general la Tarom a primit mai multe oferte de la companii aeriene, acestea intensificându-se în ultimele zile, după anunţul demisiei sale.

Brutaru a afirmat că decizia de a părăsi funcţia de director general al Tarom a fost luată de anul trecut, iar demisia scrisă a fost prezentată în prima parte a acestui an.

"Situaţia economică a companiei nu a fost deteriorată din interior, ci din piaţă. Situaţia economică la nivel mondial s-a deteriorat substanţial în ultimii doi ani, mai ales în Europa, şi au fost scăderi ale veniturilor medii ale pasagerilor", a spus Brutaru.

Ea a afirmat că situaţia Tarom a fost cu atât mai grea cu cât România este a şasea ţară din lume ca grad de penetrare a curselor low-cost, cu o pondere a acestora de 41,5% din totalul curselor aeriene.

"Piaţa românească este dictată de preţ, iar pe pasageri nu-i interesează în primul rând frecvenţa zborurilor ci produsul. Indiferent cine va veni în locul meu nu poate face magie", a completat Ruxandra Brutaru.

Olguţa Vasilescu mai susţine că la conducerea Tarom va fi promovat directorul de marketing şi vânzări, Gabriela Bordea, despre care afirmă că "va continua proiectele falimentare" ale companiei.

Numărul pasagerilor transportaţi anul trecut de Tarom a crescut cu 24% faţă de anul precedent, de la 1,77 milioane de călători la 2,2 milioane de pasageri, potrivit datelor preliminare ale companiei.

Tarom estimează că în acest an cheltuielile vor fi egale cu veniturile, conform proiectului de buget pentru 2011. Compania a înregistrat pierderi de 90,99 milioane de lei în 2009, când miza pe un profit de 760.000 de lei.

×