Mai puţine locuri de veci decât numărul proprietarilor declaraţi, comerţ ilegal cu obiecte de cult, morminte – monument istoric – devastate, seringi ce aparţin consumatorilor de droguri împrăştiate printre cavouri, alei inundate, cu alte cuvinte o radiografie a cimitirelor din Capitală.
Pentru început, Primăria Capitalei a reziliat contractul cu cele patru firme care asigurau paza, a angajat alte două şi încearcă să obţină fonduri PHARE pentru a monta camere de luat vederi în zonele problemă.
A găsi un loc de veci în Bucureşti este o adevărată aventură. Asta nu se întâmplă de ieri de azi, ci de ani întregi. Sistemul este putred, iar mafia din cimitire şi-a demonstrat de multe ori puterea. Atunci când vine un director nou la conducerea cimitirelor şi crematoriilor cum este cazul lui Bogdan Tănase, ies multe lucruri rele la iveală.
"Nu se ştie care este numărul mormintelor. De exemplu, în Cimitirul Pantelimon sunt 240 de locuri de veci şi 350 de proprietari. Am făcut o comisie de inventariere care are rolul de a merge pe teren, a măsura fiecare mormânt în parte.
Nu este nici o bază de date", ne-a spus Tănase.
O altă problemă ar fi donaţiile care se fac între aşa-zişii proprietari. Locurile de veci sunt cedate, înmulţite prin intermediul actelor mai mult sau mai puţin legale. Din acest motiv, directorul de la Cimitire a solicitat Camerei Notarilor sprijin pentru a depista acele donaţii suspecte.
TEL VERDE
Societăţile care comercializează lumânări, flori, coroane vor fi luate la verificat, multe dintre firme având contract cu Administraţia Cimitirelor doar pentru un anumit gen de activitate, fie doar pentru vânzarea de lumânări, fie doar pentru flori.
"Sunt 20 de cimitire şi două crematorii care se întind pe 1.550.000 de metri pătraţi. Situaţia nu este deloc roz. În Cimitirul Bellu am găsit morminte profanate, cavouri – monument istoric – devastate, seringi printre cruci, alei pline de noroaie şi mocirlă", a mai spus Bogdan Tănase. Pentru a face cât de cât lumină într-un sistem putred, municipalitatea încearcă să obţină fonduri PHARE pentru finanţarea unui proiect de reabilitare a cimitirelor. Acest lucru presupune montarea de camere de luat vederi, racordarea la sistemul de canalizare, la cel de gaze şi electricitate. Până atunci, s-a pus la dispoziţia bucureştenilor un tel verde: 0800800559 unde pot reclama orice problemă, şi s-au reziliat contractele cu cele patru firme de pază.
Citește pe Antena3.ro