x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 2.000 de deficiențe găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor la brutării

Peste 2.000 de deficiențe găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor la brutării

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2024   •   14:45
Peste 2.000 de deficiențe găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor la brutării

Peste 2.000 de probleme au fost găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor făcute în cadrul unei campanii care a vizat fabricarea produselor de brutărie și a produselor de paste făinoase.

În cadrul campaniei naționale, au fost făcute 1.723 de controale, în urma cărora au fost dispuse 1.172 sancțiuni contravenționale, din care 282 de amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 1.855.100 de lei, din care 798.000 de lei pentru muncă nedeclarată, pentru 40 de persoane depistate în această situație.

Potrivit unui comunicat al Inspecției Muncii, obiectivele campaniei au fost eliminarea neconformităţilor constatate, dispunerea de măsuri de remediere și creșterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate 832 de secțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de 721.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus 6 sistări de activitate pentru 1 loc de muncă și pentru 5 echipamente de muncă.

Cu ocazia controalelor desfășurate, au fost constatate 2025 de deficiențe, pentru care inspectorii de muncă au dispus tot atâtea măsuri cu termene concrete de remediere și al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat.

În domeniul relațiilor de muncă, inspectorii au constatat, printre altele, nerespectarea obligației privind încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, încălcarea, de către angajator, a obligației privind evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, nerespectarea duratei zilnice maxime a timpului de lucru și lipsa acordului salariatului privind efectuarea de muncă suplimentară sau nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară în industria alimentară.

În domeniul securității și sănătății în muncă, printre deficiențele găsite nu numără instruirea incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, nesemnalizarea locurilor cu riscuri mari de accidentare și lipsa evaluării riscurilor specifice, imporvizații la instalația electrică sau neefectuarea examenului medical la angajare.

„Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul panificației trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece, controalele efectuate de-a lungul timpului în domeniul securității și sănătății în muncă au evidențiat faptul că lucrătorii din acest domeniu sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă, din cauza echipamentelor de muncă necorespunzătoare și a tehnologiilor folosite, precum: arsuri termice și chimice, tăieturi, înțepături, riscuri de electrocutare, ventilație insuficientă, căldură sau umiditate excesivă și alternări bruşte între temperaturi mari şi mici, echipamente de muncă incorect utilizate, risc de intoxicare cu substanţe chimice utilizate la curăţenie, activităţi repetitive, manipulare manuală a maselor sau risc de lovire, strivire de echipamentele de muncă aflate în mișcare (malaxoare, stivuitoare, camioane)”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct în domeniul securității și sănătății în muncă.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: munca brutarii control inspectori