x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muschii VGB-RAFO

Muschii VGB-RAFO

16 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Primele arestari din dosarul "Rafo-VGB" - fratii Alexandru si Octavian Iancu si Constantin Margarit - anunta dezmembrarea unui sistem care se intinde in sus, spre varfurile lumii politice, si in jos, la drojdia lumii interlope. Afaceri conexe au terminatii pana in Sierra Leone. Arestarea reprezentantilor VGB-Balkan Petroleum pentru spalare de bani este o grea lovitura data acestei grupari de catre autoritatile romanesti. Jurnalul National a aratat, pe parcursul anilor 2003 si 2004, legaturile existente intre gruparea VGB si importante personaje din viata politica si economica romaneasca.
PAUL CRISTIAN RADU

PROTECTIE. Bodyguarzii VGB si-au protejat stapanii ajunsi in arest
Dupa cum dezvaluiam, grupul VGB are legaturi de afaceri cu deputatul PSD arestat Gabriel Bivolaru, cu Ovidiu Tender, cu fostul consilier prezidential Dan Iosif, dar si cu parintele controversatului proiect minier "Rosia Montana". In randurile ce urmeaza vom arata ca arestarea membrilor VGB-Balkan Petroleum are bataie foarte lunga si tinde sa dezmembreze un sistem ce s-a extins nu numai in economie, dar si pe alte niveluri ale societatii romanesti.

Arestarea lui Marian Alexandru Iancu, presedintele Balkan Petroleum, a lui Octavian Iancu, fratele primului si patron al grupului de firme VGB, si a lui Constantin Margarit, administrator in cadrul aceluiasi grup de firme, a creat un tumult pe holurile Tribunalului Bucuresti. Cei trei au fost acompaniati in instanta de un grup mare de bodyguarzi, care reprezinta "muschii" VGB. In fapt, gruparea VGB a pus intotdeauna mare pret pe crearea unor structuri de protectie si paza, care sa functioneze pe post de Cerber pentru activitatile grupului. Mai putin stiut este insa faptul ca VGB si-a apropiat si personaje foarte cunoscute din lumea boxului romanesc. Intre acestia se numara si presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja. Potrivit documentelor pe care le detinem, Obreja este asociat cu firma VGB Invest SA in firma VGB Tehnostrade SRL, firma ce are ca obiect de activitate constructia de autostrazi, drumuri, aerodromuri si baze sportive. De altfel, compania Balkan Petroleum sponsorizeaza destul de frecvent gale de box in Romania. In acest context, trebuie sa amintim ca firma VGB Invest ii are ca membri fondatori pe Iulian Mavlea, fost politist, luptator al Clubului Dinamo si prieten apropiat al lui Gabriel Bivolaru, pe Mihaela Ene, sora aceluiasi Bivolaru, si pe Octavian Iancu, unul dintre cei arestati acum in cazul VGB-Rafo. In primavara anului trecut, dupa ce Jurnalul National a aratat ca Gabriel Bivolaru este implicat in afacerea VGB-Rafo, Mihaela Ene a parasit firma VGB Invest, iar actiunile detinute de ea au fost preluate de Mavlea. In aceeasi firma este prezenta, in calitate de actionar persoana juridica firma de tip off-shore din Delaware, Statele Unite, Faber Invest & Trade Inc. Si reprezentantul acesteia din urma, Toader Gaureanu, este in prezent cercetat in dosarul RAFO.

DE LA RAFO IN SIERRA LEONE. Jurnalul National dezvaluia in toamna lui 2003 ca intre gruparea VGB si controversatul om de afaceri Vasile Frank Timis exista o serie de legaturi. Aratam ca una dintre firmele ce au apartinut grupului Regal Petroleum din Anglia, condus de catre Frank Timis, a devenit, dupa schimbarea numelui societatii in Central Europe Petroleum, actionara in firma Balkan Petroleum, companie ce controleaza RAFO Onesti. Mai mult, un cetatean irlandez, Cristopher David Grannell, a fost o perioada chiar director al Balkan Petroleum. Acelasi Grannell este prezent in alte firme, unele dintre ele infiintate chiar de catre Frank Timis, in care activeaza alaturi de apropiati ai acestuia. De exemplu, Grannell apare in firma englezeasca European Hydrocarbons Limited alaturi de un anume Gibril Bangura. Cel din urma este manager general in firma Sierra Leone Diamond Company Limited (SLDC), firma in care Frank Timis detine functia de presedinte.

Conform documentelor pe care le detinem, SLDC a fost infiintata la mijlocul anilor ’90, la inceputul razboiului din Sierra Leone. SLDC a obtinut dreptul sa exploateze diamante de pe o suprafata ce acopera aproximativ jumatate din Sierra Leone. Frank Timis a investit in aceasta companie, in care spune chiar ca este asociat cu Guvernul britanic. "Investitia are ca actionari strategici atat Guvernul Marii Britanii, cat si Guvernul din Sierra Leone, cu cate 10% fiecare, precum si 16 institutii financiare internationale si banci", spune Frank Timis. Interesant este insa faptul ca firma lui Frank Timis din Sierra Leone a fost anul trecut subiectul unei investigatii demarate de catre Departamentul pentru Dezvoltare Internationala (DFID) din cadrul Ministerului de Externe britanic. DFID a inaintat presedintelui din Sierra Leone, Ahmed Tejan Kabba, un raport in care se vorbea despre faptul ca licenta pe care lucreaza SLDC a fost achizitionata la un pret mai mic decat pretul pietei. Intr-o convorbire telefonica, Frank Timis a confirmat existenta acestei investigatii, dar ne-a declarat ca lucrurile s-au lamurit intre timp.

ILIESCU - VGB
Nu in ultimul rand, trebuie mentionate legaturile Grupului VGB cu fosta guvernare si, in special, cu fostii reprezentanti ai Palatului Cotroceni. Potrivit unei anchete publicate pe site-ul Center for Public Integrity (www.publicintegrity.org), membri ai Grupului VGB au satisfacut financiar cereri adresate de cetateni romani catre presedintele Ion Iliescu. Cererile au fost preluate de catre fostul consilier prezidential Dan Iosif si mai apoi au ajuns la VGB. De altfel, ziarul nostru a prezentat, in mai multe randuri, legaturile de afaceri dintre Dan Iosif si Grupul VGB.
×