Sărbătoarea durează patru zile, iar în prima zi, după slujba religioasă oficiată în lăcașurile de cult, credincioșii musulmani sacrifică animale, doar o parte din carne fiind păstrată pentru casă, restul fiind împărțită în special persoanelor cu posibilități materiale reduse. Ca și cu prilejul Ramazan Bayram-ului, și în acest caz se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.
Premergător Sărbătorii Sacrificiului, în lumea musulmană are loc pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina.
Respectând, tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), sâmbătă, de la ora 06:08, la Geamia Hunchiar, din Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi.
„Fiecare musulman, atât din România, cât și de pe întreg Mapamondul, împărtășește în aceste zile bucuria Sărbătorii Sacrificiului alături de familie și prieteni. Sunt zile încărcate de profunde semnificații religioase, care ne întăresc totodată și relațiile cu cei din jurul nostru și ne înlesnesc reflecția asupra propriilor gânduri și trăiri. Kurban-ul înseamnă apropierea de Creator, de semeni, de dreptate, de bunătate, de fapte frumoase și totodată de noi înșine. În această zi de mare sărbătoare, să ne rugăm la Bunul Allah ca toți cei care trec prin oroarea războiului și a foametei să fie binecuvântați cu un trai fără de suferință, iar această sărbătoare să fie pentru fiecare dintre noi prilej de bucurie și liniște sufletească”, este mesajul muftiului Muurat Iusuf adresat credincioșilor musulmani.
Potrivit Muftiatului Cultului Musulman din România, Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.
„Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului”, arată Muftiatul Cultului Musulman din România.
(sursa: Mediafax)