Proiectul Muzeului Naţional al Unirii în Alba-Iulia intitulat "ţinutele Istoriei" va fi finanţat nerambursabil cu aproape 26.000 de lei de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Astfel, vor fi create 20 de costume de epocă ce urmează să fie purtate de personalul instituţiei la diferite ocazii şi permanent pe timpul campaniilor de publicitate. Directorul general al Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a declarat că proiectul depus la aria "Activităţi muzeale" a fost declarat câştigător, alături de alte şase proiecte ale unor organizaţii culturale din ţară, care vor primi în total din partea Fondului aproximativ 133.000 de lei. Rustoiu a precizat că vor fi realizate 20 de costume de epocă ce vor reprezenta personalităţi ale istoriei naţionale (Decebal, Traian, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Regele Ferdinand şi Regina Maria) legate în egală măsură de istoria locală, ţinând cont şi de specificul expoziţiei muzeului din Alba-Iulia, precum şi ţinute specifice diferitelor perioade istorice.
Proiectul depus de muzeul din Alba-Iulia are un caracter pregnant de valorificare cultural-educativă, în scopul determinării unei atitudini pozitive, de respect şi de apropiere a publicului faţă de trecut, în general faţă de istoria naţională, precum şi faţă de anumite specificităţi locale, a arătat, la rândul său, Tudor Roşu, şef Secţie Istorie-Muzeologie, Bibliotecă şi Documentare.
Studiile sociologice desfăşurate demonstrează faptul că publicul vizitator este atras de asemenea elemente într-o proporţie însemnată. Costumarea ghizilor, a unor specialişti care să prezinte expoziţiile muzeului pentru diferitele epoci istorice ar constitui un factor de şi mai mare impact asupra publicului vizitator. De asemenea, transformarea imaginilor publicitare în această direcţie, având în centru omul întors în timp, va reprezenta un factor de real interes pentru potenţialul vizitator al muzeului, a subliniat Tudor Roşu. Acţiunea organizată cu prilejul "Nopţii muzeelor", în luna mai, când specialiştii muzeului s-au costumat în diferite ţinute de epocă, împrumutate de la alte muzee sau chiar improvizate şi care a generat o participare largă a publicului, respectiv peste o mie de vizitatori, demonstrează fiabilitatea acestui proiect, a arătat Gabriel Rustoiu. Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia a avut în 2009 peste 50.000 de vizitatori.
Înfiinţat în secolul al XIX-lea, muzeul este amplasat în zona centrală a fortificaţiei Cetatea Alba Carolina, ocupând un teren în suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi. Clădirea Babilon, unde îşi are sediul din 1967, are subsol, parter şi două etaje. Dreptul de proprietate aparţine statului român, iar cel de administrare este deţinut de Ministerul Culturii. În Sala Unirii, aflată în imediata apropiere a Palatului Babilon, s-a dat citire, pe 1 Decembrie 1918, documentului prin care se proclama Unirea Transilvaniei cu România.
Citește pe Antena3.ro