x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nave spaţiale militare şi reactoare nucleare, pe lista de achiziţii a MAp

Nave spaţiale militare şi reactoare nucleare, pe lista de achiziţii a MAp

15 Mar 2009   •   00:00

Ministerul Apărării, se pregăteşte pentru cucerirea spaţiului. Cel puţin asta rezultă dintr-un ordin al ministrului Mihai Stănişoară, referitor la achiziţia de echipamente pentru Ministerul Apărării. Lista de achiziţii a Ministerului Apărării a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar printre produsele considerate necesare pentru dotarea armatei române se află câteva mai speciale. Astfel, militarii români ar putea pilota, în curând, nave militare spaţiale, iar ministerul ar putea avea în posesie propriile sale reactoare nucleare, scrie Antena3.ro.



Astăzi, însă, purtătorul de cuvânt al Minierului Apărării, maiorul Constantin Spânu, a explicat, într-o conferinţă de presă, că prezenţa reactoarelor nucleare şi a navelor militare spaţiale pe lista de produse a MAp nu înseamnă că aceste achiziţii vor fi şi făcute în 2009.  Spânu a declarat pentru Mediafax că ordinul ministrului Mihai Stănişoară privind "competenţele de achiziţie a produselor, serviciilor şi lucrărilor în cadrul Ministerului Apărării" a fost necesar pentru că România trebuia să-şi alinieze Codul de achiziţii în domeniul Apărării la legislaţia europeană. El a precizat că documentul publicat marţi în Monitorul Oficial este o anexă a ordinului iniţial, necesară stabilirii competenţelor de achiziţii specifice fiecărei Direcţii din MAp. "Iniţial codurile au fost adoptate anul trecut, prin ordinul ministrului numărul M31 iar o anexa publicată în Monitorul Oficial la 10 martie a fost gata tot în 2008, dar a fost semnată abia acum de actualul ministru. Filozofia este adoptarea codurilor unice de identificare la nivel european (CPV) pentru denumirea produselor şi serviciilor care se achiziţionează pentru apărare", a mai declarat Spânu. Purtătorul de cuvânt a mai spus că includerea pe lista de produse a reactoarelor nucleare şi a navelor militare nu determină şi cumpărarea în fapt a acestora în 2009.
"Există coduri pentru toate produsele, de la simple carburatoare sau uniforme. Într-adevăr, sunt şi coduri pentru nave spaţiale sau reactoare nucleare ceea ce nu înseamnă că Armata îşi propune să achiziţioneze aşa ceva pentru 2009. Este vorba doar de o listă de coduri, care trebuia adoptată de România pentru a se alinia la legislaţia comunitară", a conchis maiorul Spânu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania