x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nebuni de criză

Nebuni de criză

de Raluca Cret    |    20 Aug 2010   •   00:00

Numărul bolnavilor psihic doborâţi de probleme economice s-a dublat în ultimele luni. Ghinion, au găsit un sistem fără medici şi fără paturi în spitale care să le asigure ajutorul pe care până la tot ei l-au plătit


La Clinica de Psihiatrie I din Tîrgu-Mureş, numai în acest an au fost internaţi peste 1.100 de bolnavi psihic. În condiţii normale, cifra nu sare de 500. De altfel atât li se şi decontează de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar cei care trec de fatidicul număr sunt la mila medicilor care nu au ce face decât să-i trimită acasă. Sau să-i înghesuie pe coridoare, în paturi pe care se bat cei trei medici, asistentele şi restul pacienţilor. La Psihiatrie I vin mai nou depresivii, din toate judeţele. Au fost loviţi de vestea disponibilizărilor şi şi-au pierdut simţul orientării. Familiile nu au altă opţiune decât să recunoască că au o problemă. Gravă. "Marea majoritate sunt pacienţi cu depresii. Un factor foarte important care a intervenit în ultima perioadă este factorul acesta economic. Se discută în mass-media că se disponibilizează foarte mulţi oameni, se dau şi numere foarte mari şi fiecare familie are pe cineva care mai mult ca sigur lucrează undeva la stat. Cei care ajung la noi ajung dintr-o dată că sunt anunţaţi că de mâine sunt disponibilizaţi", explică prof. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful clinicii. La "Grecu", cum i se spune clinicii, ajung şi sinucigaşii. Mă rog, cei cărora nu le-a reuşit. De o vreme, s-au rărit şi ei. Nu se mai complică cu metode care le mai dă o şansă.
"Bolnavii care ajung la noi sunt cu depresii reactive, situaţionale. Apare o stare de insomnie, o stare de nelinişte, tristeţe, anxietate şi de foarte multe ori pot să apară ideile de inutilitate. Atunci familia ar trebui să se îngrijoreze. Când un om se retrage şi nu mai comunică cu familia, ar trebui să tragă semnalul de alarmă ca nu cumva să se întâmple ceva grav", avertizează Grecu.


N-AI VOIE CRONIC, ORI VINDECAT, ORI PERMANENT
Dacă ai probleme psihice, ai doar două posibilităţi să beneficiezi de internare: fie eşti caz uşor şi scapi în 14 zile, fie eşti terminat definitiv şi te muţi la nebuni. Pentru cei între, adică bolnavii cronici, alcoolicii de exemplu, sistemul nu oferă prea mari şanse de vindecare. Până acum doi ani, la Spitalul "Gheorghe Marinescu" din Târnăveni, existau 100 de paturi pentru bolnavii cronici şi 220 pentru bolnavii permanenţi. Ministerul a decis atunci că bolnavii cronici sunt doar o etapă intermediară şi că nu mai are rost să îi ţină, aşa că Târnăveniul este destinaţia de vacanţă pentru cei fără speranţă. Directorul spitalului, dr. Szasz Ioan, spune că este obligat să îi integreze pe cei cronici printre acuţi, cu riscul de a nu primi finanţare pentru ei: "sunt internaţi la acuţi, pe cheltuiala noastră, pentru că dacă sunt internaţi mai mult de 14 zile, nu se plăteşte. Noi încercăm să reintroducem secţiile de cronici, nu se poate aşa ceva".

Desfiinţarea secţiilor a redus numărul de paturi pentru cronici la 20 pe tot judeţul, zece la "Grecu" şi zece la Clinica de Psihiatrie II din Târgu-Mureş. Aici e bătaia mare, iar listele de aşteptare se întind pe săptămâni. Ca şi cum aceasta nu ar fi de ajuns, Cseke Attila a decis reducerea a cinci paturi de la Clinica de Psihiatrie I, fără să întrebe pe nimeni din afara clădirii ministerului care să aibă habar ce se întâmplă în realitate.

"Acele 5 paturi ne lipsesc enorm de mult. În judeţ suntem trei profesori universitari care ştim cam ce se întâmplă cu psihiatria din judeţ şi ar fi fost bine ca să fim întrebaţi şi acele reduceri de paturi să fie altundeva. Avem Târnăveniul care s-a transformat fără să ne întrebe în spital de acuţi. Judeţul a rămas fără un loc unde poţi să trimiţi mai departe pacientul.  În unele cazuri, pacientul trebuie să stea internat o lună, o lună şi jumătate, poate două luni. Mai mult ca sigur că sunt probleme financiare dar atunci de ce mai plăteşte omul asigurarea? Mai nou în orice loc de muncă lucrezi,  legea te obligă ca tot de atâtea ori să plăteşti asigurarea de sănătate. Am înţeles că e nevoie de bani dar suntem puşi într-o situaţie delicată. De exemplu dacă am zece internări, normal că iau urgenţele. Eu nu pot să mă uit în ochii acelui om să-i spun că el nu primeşte şi celălalt primeşte".


DIAGNOSTICĂRI FALSE PENTRU FINANŢARE
La "Grecu" nu mai e demult ce a fost odată. Aici se tratau cazurile cele mai grave, unele fără speranţe de vindecare. Acum... "Suntem trei medici, doi universitari şi un singur medic de reţea. Eu sunt fericit că cei care au făcut specialitatea cu mine au plecat. Sunt în Franţa, sunt în Germania, sunt în America, anul trecut au plecat cinci, deja specialiştii care dau examen nu mai rămân, nu s-a mai scos nici un post la concurs. A mai fost o situaţie similară în 1980, până în 1988, o perioadă exact la fel, în care mai ales doamna Elena era împotrivă să se scoată posturi la concurs. Generaţia care a terminat facultatea în 1980 a trebuit să aştepte până în 1988 când s-a dat voie să se dea examen de secundariat, cum era atunci. Acum eu sper să nu se ajungă la situaţia respectivă, nu se poate lucra fără cadre medicale. Nici nu poţi să faci ordine, să tragi pe cineva la răspundere care lucrează singur pe un palier cu 20 de pacienţi, mai ales la psihiatrie". Cinci medici au plecat în ultimele luni şi au luat cu ei o parte din asistente.

Ca să poată interna cât mai mulţi pacienţi, medicii sunt nevoiţi de multe ori să ia decizii la limita legii, spune dr. Grecu. "Eşti nevoit să pui diagnostice forţate ca să primeşti bani de la CAS, o să ajungem acolo că poporul român o să fie unul bolnav numai cu probleme de oligofrenie şi psihopaţi, fiindcă astea se plătesc cel mai bine. Nu ar trebui să existe aşa ceva".

La CAS Mureş, pace şi linişte. Şefele instituţiei dau vina pe Casa Naţională şi spun că nu au ce face dacă Grecu şi-a depăşit norma de 500 de bolnavi pe an, cât a fost stabilit prin contract şi ridică din umeri cu veşnica declaraţie "vor fi făcute demersuri".

×
Subiecte în articol: observator