x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Negocieri cu agende diferite pe legea salarizării

Negocieri cu agende diferite pe legea salarizării

26 Ian 2016   •   12:32
Negocieri cu agende diferite pe legea salarizării
Sursa foto: Alex TUDOR

Sindicatele au avut ieri o a doua rundă de negocieri cu Ministerul Muncii, înainte de întoc¬mirea noului proiect de lege a salarizării publice, care are ca termen de finalizare data de 10 februarie. Discuţiile nu au ajuns la nicio conclu¬zie clară, pentru că ministerul şi sindicatele veni¬seră cu subiecte diferite de discuţii. Măsurarea performanţei bugetarilor, motiv de dispută.

În timp ce sindicatele au venit la negocieri pregătite să expună prin¬cipii generale despre cum văd aplicarea criteriilor de performanţă pentru bugetari, Ministerul Muncii a fost mai interesat să afle situaţiile în care actuala lege a salarizării are lacune, discuţiile neavând o concluzie clară, spun sindicaliştii. „Nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Urmează ca mâine să se revadă, cel puţin sindica¬tele din Educaţie, să facă o nouă serie de analize, să răspundă la întrebările pe care Ministerul Muncii le-a solicitat şi vineri să se stabilească o nouă rundă de negocieri, tot la Minis¬terul Muncii”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr. În timpul discuţiilor au apărut însă divergenţe în ceea ce priveşte modul în care criteriile de perfor¬manţă ar trebui aplicate.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că pot exista situaţii în care criteriile de performanţă impuse pot duce la discriminări. „Sunt anumite aspecte pe care noi nu le putem accepta. Nu poţi acorda un premiu unui cadru didactic în funcţie de resursele extrabuge¬tare atrase. În momentul în care vorbim despre salarizarea în funcţie de progresul şcolar, aici se pune problema cuantifi¬cării corecte a progresului în cauză”, a declarat Marius Nistor după negocieri. Acesta a adăugat că noile norme ar trebui să ţină cont şi de resursele la care un profesor are acces, existând altfel pericolul ca dascălii din şcoli sărace să fie discriminaţi.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a format o comisie de lucru care are sarcina de a aduna sugestii de la sindicate şi ministere partenere pentru elaborarea proiectului de lege a salarizării
 

×