x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Surse: Guvernul nu schimbă legea cum vrea OMV, dacă România nu e primită în Schengen

Surse: Guvernul nu schimbă legea cum vrea OMV, dacă România nu e primită în Schengen

de Redacția Jurnalul    |    18 Sep 2023   •   21:58
Surse: Guvernul nu schimbă legea cum vrea OMV, dacă România nu e primită în Schengen
Sursa foto: Hepta

Antena 3 CNN are dezvăluiri de la negocierile dintre guvernanţi şi austriecii de la OMV. Reprezentanții companiei ar fi cerut României să renunțe la dreptul de a cumpăra prioritar gazul extras din Marea Neagră.

La întâlnirea care a avut loc luni, la sediul Guvernului, delegația OMV Petrom a fost condusă de Alfred Stern, CEO-ul companiei austriece. Potrivit unor surse guvernamentale, austriecii i-au cerut premierului Marcel Ciolacu să rescrie articolul prin care se definește dreptul statului român de a cumpăra cu prioritate gazul, care va fi extras de austrieci din Marea Neagră.

Șefii OMV PETROM s-au întâlnit de mai multe ori cu reprezentanții statului român.

Potrivit Antena 3 CNN , prin dreptul de preempțiune, compania austriacă este obligată să oferteze întâi statul român și doar cantitățile rămase le poate vinde pe piața internațională. Dacă statul ar renunța la dreptul său, profitul companiei ar crește semnificativ.

Austriecii de la OMV au și dat în judecată România la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris, reclamând textul legii. 

Surse: Legea nu se schimbă cum vrea OMV, dacă România nu e primită în Schengen

Într-un comunicat de presă, premierul Marcel Ciolacu a transmis că: "Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția".

Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai jos!

OMV

×
Subiecte în articol: omv schengen austria gaze marea neagră