x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Neil Armstrong - portretul unui erou

Neil Armstrong - portretul unui erou

de Marina Constantinoiu    |    26 Aug 2012   •   05:12
Neil Armstrong - portretul unui erou

Nascut la 5 august 1930 la Wapakoneta, in statul Ohio, el si-a inceput cariera la NASA, Agentia Spatiala americana, in 1955. A fost o persoana modesta. A devenit instantaneu erou planetar, un simbol al odiseei spatiale. De altfel, in comunicatul difuzat de familia sa se subliniaza faptul ca Neil Armstrong a fost un erou in ciuda dorintei sale, care si-a servit patria cu mandrie, atat ca pilot militar, pilot de teste, cat si mai apoi ca astronaut.

Imbarcati la bordul navetei Apollo 11, Neil Armstrong si coechipierul sau Buzz Aldrin au pasit pe Luna la 20 iulie 1969. Armstrong a fost insarcinat sa comande prima misiune lunara americana la bordul capsulei Apollo 11 cu Aldrin si Michael Collins, reaminteste AFP.

Citeste A murit astronautul Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna

Armstrong a aterizat pe Luna la bordul modulului Eagle in iulie 1969, asigurandu-si un loc sigur in istorie declarand de pe solul lunar: 'Este un pas mic pentru om, dar un salt urias pentru Omenire'.

Modestia lui a facut ca Armstrong sa fuga toata viata de discursuri, de microfoanele presei si de camerele de luat vederi. Armstrong traia de zeci de ani intr-o ferma izolata din statul Ohio. Spre deosebire de colegul sau de modul selenar, Buzz Aldrin, pe care faima l-a impins in patima catre alcool, Neil Armstrong a reusit sa ramana cu picioarele pe pamant dupa ce s-a intors de pe Luna.

In copilarie a fost fascinat de avioane. A urmat cursuri de pilotaj la 15 ani si si-a obtinut brevetul de pilot dupa un an. Ulterior a devenit pilot militar, efectuand 78 de misiuni in timpul razboiului din Coreea.

Armstrong a studiat de asemenea ingineria aeronautica la Universitatea din Purdue (Indiana) si a obtinut o diploma de master in aceasta disciplina la Universitatea din California de Sud.

In 1955 a devenit pilot de teste si a efectuat zboruri pe 50 de tipuri diferite de avioane. Dupa sapte ani a fost selectionat de NASA pentru a deveni astronaut.

In septembrie 1966, a efectuat un zbor impreuna cu David Scott pentru misiunea Gemini 8. A urmat apoi misiunea Apollo 11 si intrarea lui in istorie.

Neil Alden Armstrong avea la momentul respectiv 38 de ani si, chiar daca atinsese unul dintre marile obiective ale Omenirii, nu si-a savurat realizarea, ci a parut dimpotriva frustrat de recunoasterea pe care i-a adus-o. "Cred ca tuturor ne place sa fim recunoscuti, nu pentru un singur foc de artificii, ci pentru intreaga activitate", a declarat Armstrong intr-un interviu pentru CBS in 2005, citat de Mediafax. Cand a fost intrebat cum se simte stiind ca urmele lasate de pasii lui vor ramane pe suprafata Lunii probabil pentru mii de ani, el a raspuns: "Eu sper ca cineva va merge pana acolo zilele astea sa le curete". Se pare caNeil Armstrong n-a putut intelege niciodata de ce pasii sai pe Luna au atras atat de multa atentie, a spus si James Hansen, autorul cartii "First Man: The Life of Neil A. Armstrong".

Misiunea Apollo 11 a fost si ultimul zbor in spatiu al lui Armstrong. In anul urmator i s-a dat o munca de birou, la departamentul de cercetare avansata si tehnologie de la NASA.

Desi s-a ferit intotdeauna de presa si de aparitiile publice, Neil Armstrong a acceptat in mai 2012 in sfarsit sa acorde un interviu pe tema misiunii Apollo 11, cea mai indrazneata aventura de explorare a Omenirii, relateaza Realitatea TV, care citeaza guardian.uk.

In interviul care s-a intins pe parcursul unei ore, Neil Armstrong a dezvaluit ca misiunea Apollo 11 a avut doar 50% sanse de reusita si si-a exprimat regretul ca Statele Unite si-au cam pierdut entuziasmul pentru explorarea spatiului. "Cu o luna inainte, consideram ca aveam 90% sanse de a ne intoarce in siguranta pe Terra, insa doar 50% sanse de a aseleniza cu succes. Existau foarte multe necunoscute legate de coborarea de pe orbita selenara, astfel incat existau sanse mari ca sa fi scapat ceva din vedere", si-a amintit Armstrong.

"NASA a fost una dintre institutiile care i-au motivat cel mai mult pe elevi si studenti sa obtina lucruri extraordinare. Din pacate, programul spatial american nu-i mai stimuleaza pe tineri la fel de mult", a deplans cel mai faimos astronaut din lume situatia in care a ajuns Agentia Spatiala Americana.

×