x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nelu Gruia şi-a vânat copila ca pe un câine

Nelu Gruia şi-a vânat copila ca pe un câine

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    13 Apr 2011   •   14:57
Nelu Gruia şi-a vânat copila ca pe un câine

161031-4868686-mediafax-foto-tibi-bologh.jpg

Update: Primele vorbe ale Ruxandrei Gruia de pe patul de spital: "Unde este mama mea? Ce s-a întâmplat cu ea?”

Primele vorbe ale Ruxandrei Gruia, împuşcată azi de propriul tată au fost "unde este mama mea, ce s-a întâmplat cu ea?”. De când s-a trezit din operaţia la care a fost supusă, fata plânge într-una şi întreabă de mama ei. În afară de iubitul său, aici la Craiova, tânăra şi fratele său nu mai au pe nimeni. Rudele din partea mamei, bunica şi sora mamei, sunt plecate în Spania de mai mulţi ani.

Adolescenta în vârstă de 24 de ani a trecut printr-o experienţă traumatizantă: şi-a văzut mama împuşcată,  iar ea s-a zbătut între viaţă şi moarte timp de mai multe ore, după ce a a fost împuşcată tot de cel care trebuia s-o protejeze.

 "Din câte ştiu eu după ce şi-a omorât soţia Nelu Gruia a tras şI în fiica sa care reuşise să iasă afară din casă. Deci, pe ea a împuşcat-o afară, practic a vânat-o ca pe un câine”, a declarat pentru Jurnalul Naţional un apropiat al familiei Gruia.

Candele aprinse la Grupul Şcolar "Traian Vuia”, pentru profesoara de română Angela Gruia

Vestea uciderii Angelei Gruia, profesoară de Limba română la Grupului Şcolar "Traian Vuia”, i-a şocat pe colegii de serviciu ai acesteia, potrivit directorului unităţii de învăţământ Sandu Goiceanu.

"Nu vreau să comentez gestul, doar constat. Am fost surprins ca şi colegii mei şi şocat de această veste. Din punct de vedere profesoral şi uman era ireproşabilă. Era o profesoară foarte bună, foarte serioasă, având o relaţie corectă atât cu colegii dumneaei, cât şi cu elevii”, a declarat Sandu Goiceanu. Potrivit colegilor săi, Angela Gruia, ucisă de fostul soţ, era o "doamnă discretă” nelăsând niciodată de înţeles că ar avea probleme acasă. Îndrumaţi de profesorii de religie, colegii Angelei Gruia au aprins candele în holul liceului.

Ruxandra Gruia se temea de tatăl ei

Portret Nelu Gruia: poliţist profesionist, soţ şi tată deplorabil

Colegii din Poliţie au rămas şocaţi de gestul lui Nelu Gruia, mai ales că îl ştiau un om la locul lui şi un profesionist desăvârşit: "Lucra în Poliţie din 83. În ianuarie 2009 a vrut să iasă la pensie. Nu am avut niciodată probleme cu el, dimpotrivă. Era văzut ca un om integru, profesionist, care avea o bună relaţie de colaborare cu toţi colegii. I-a plăcut atât de mult meseria încât şi după ce a trecut în rezervă a continuat să lucreze cu armele.”, ne-a declarat Amalia Căprărin, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

Şi procurorii aveau o părere foarte bună despre poliţist. "Am lucrat cu el în două dosare penale privind fapte de corupţie şi nu am ce să-i reproşez. Am lucrat bine, era un poliţist profesionist. Mai multe nu pot să vă spun pentru că nu eram amic cu el, colaboram doar profesional”, a spus şi procurorul Florin Grecu, anchetatorul de caz. Acesta a precizat în conferinţă de presă că în pieptul soţiei au fost trase două focuri de armă. Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, magistratul Claudiu Mirel Dinculescu a avut, de asemenea, numai cuvinte de laudă despre poliţistul Gruia: "Am colaborat în decursul anilor cu Nelu Gruia. Era un bun profesionist fără discuţie, dar date despre acasă nu cunosc.”.

Tatăl-ucigaş a dat vina pe fiică pentru destrămarea căsătoriei

Dacă profesional nu I se găsesc reproşuri, fie pentru că aceasta este realitatea, fie pentru că vorba ceea "despre morţi numai de bine”, în plan personal Nelu Gruia a făcut destule greşeli, care au dus la destrămarea familiei sale, în urmă cu doar o lună de zile fiind pronunţat divorţul. Din scrisoarea-testament, aflăm însă că Nelu Gruia găsise ţap ispăşitor pentru starea conflictuală dintre el şi fosta soţie chiar pe fiica lor, Ruxandra, el încercând astfel să-şi explice gestul ucigaş, impardonabil de altfel.

O altă mărturie al unui apropiat al familiei ne dezvăluie cum se comporta Gruia în familie, cu fiica şi soţia sa, "o femeie liniştită, profesoară la un liceu din Craiova”. "Ştiu că exista o anumită tensiune între ei(soţ, soţie şi fiică). Din ce ştiu eu Ruxandra a plecat în Elveţia în 2006, acolo unde a studiat şi Facultatea. Acest lucru a fost un motiv de dispută deoarece costul studiilor se ridica pe la vreo 30.000 de euro anual, tatăl fiind nemulţumit de suma mare pe care trebuia să o plătească. Ruxandra nu era o drogată, aşa cum încearcă să acrediteze unele publicaţii online, dimpotrivă era o fată liniştită. Venea în România ocazional, ea locuind în Elveţia. Acum îşi găsise un angajament pentru Dubai şi venise acasă să-şi definitiveze actele.”, ne-a declarat un apropiat al familiei, sub protecţia anonimatului. Revenind la comportamentul lui Nelu Gruia, sursa citată povesteşte: "De când s-a pensionat, banii au început să nu mai ajungă, chiar dacă Nelu Gruia şi-a deschis şi o firmă de efecte pirotehnice pentru diverse evenimente. Nelu Gruia era un om foarte correct, un om autoritar, extrem de strict cu Ruxandra. El ani de zile n-a băut strop de alcool. Dar din ce ştiu eu, când bea, devenea foarte violent, astfel că fetei îi era de multe ori frică de el”. Sursa citată a mai precizat că acum de băiatul lăsat în viaţă, Andrei, se vor ocupa rudele din partea mamei. 

Tragedia petrecută la Craiova este terifiantă pentru orice român. Numai gândul că un poliţist şi-a ucis cu sânge rece fiica şi soţia, împuşcându-le în piept de mai multe ori, te face să tremuri la ideea că ai putea să te întâlneşti cu un asemenea om al legii. Ioan Gruia, alintat de apropiaţi Nelu, a fost 26 de ani "stăpânul armelor” din IPJ Dolj, mai-marele Biroului Arme până în ianuarie 2009 când s-a pensionat. A continuat să-şi exercite pasiunea pentru arme  ca director al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Dolj. Miercuri 13 s-a dovedit a fi zi cu ghinion fatal pentru familia ex-poliţistului. După un conflict izbucnit în living-ul familiei Gruia, cu un pistol Glock de calibrul 9, poliţistul a pus capăt vieţii soţiei sale, şi-a împuşcat în piept fiica şi apoi a încercat să se omoare. După acelaşi model: fix în piept. Ucigaşul-sinucigaş a supravieţuit doar până la spital, unde a murit în sala de operaţii, în urma unui stop cardio-respirator produs ca urmare a plăgilor suferite în urma împuşcării.

Singurul cruţat de furia ucigaşă a bărbatului a fost fiul familiei Gruia, un băiat născut în anul de graţie al revoluţiei cu un grav handicap. Surdo-mut, tânărul – febleţea tatălui – era în casă la momentul abominabilei crime, dar autorităţile judiciare nu ştiu încă dacă tânărul a asistat sau nu la tragedie. "Vom căuta un interpret în zilele următoare pentru a putea să-l audiem pe juniorul Gruia, care a fost în casă în acele momente, dar nu ştim ce a văzut. Procurorul de caz Florin Grecu, cel care a făcut cercetarea la faţa locului, a găsit un plic cu o scrisoare, ce avea şi un expeditor, "Părintele Liviu”, din Alba. Scrisoarea a fost se pare scrisă chiar de Nelu Gruia şi constituie efectiv o scrisoare de adio, adresată şi unei anume Maria, în care lăsa vorbă ca băiatul, cu probleme de handicap fizic, să fie îngrijit. Şi nu doar atât, tot lui anunţa că îi lasă anumite bunuri”, ne-a declarat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, magistratul Claudiu Mirel Dinculescu. Gruia i-a lăsat fiului său surdo-mut imobile, maşini, conturi bancare. Scrisoarea are două pagini, în care mai multe pasaje sunt subliniate cu marker, iar în final, Gruia le ura "sănătate” celor două persoane cărora le-a adresatat scrisoarea.

×