x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nesimtire la Posada: coada pentru catei

Nesimtire la Posada: coada pentru catei

de Dorian Cobuz    |    Cristian Stefanescu    |    29 Aug 2006   •   00:00
Nesimtire la Posada: coada pentru catei

Masini purtand numere de inmatri-culare ce trimit cu gandul la influ-ente institutii ale statului incalca toate regulile Codului Rutier, dar si pe cele ale bunului-simt, depasind coloane stationand langa santierul si bariera de la Posada.

In patria fara drumuri se mai si asfalteaza. In patria fara drumuri, soselele se intersecteaza des cu liniile de cale ferata. Si cate si mai cate obstacole fac traficul rutier romanesc un calvar. Drumurile se impotmolesc si cozi interminabile se transforma in ocazii de socializare involuntara. Dar numai pentru muritorul de rand.

Joi, 24 august 2006, ora 11:30. De abia ce se cutremurase lumea de vestea despre epoletii care au ucis un tanar de 26 de ani langa Corabia. Agentul Bebe Petrisor Pascu, agent la directia Investigatii Criminale, comisese o crima si fugise de la locul faptei.

DEMNITARII. Valea Prahovei, DN1, langa Posada. Se lucreaza la consolidarea unui pod. Coada la semafor. Sute de masini, aliniate cat de cat disciplinat, pe aproape zece kilometri, de o parte si de alta a santierului. Asa cum se practica, din nefericire, in Romania, exista unii soferi carora nu le pasa nici de parerea celorlalti, nici de regulile unui bun-simt comun, nici macar de noul Cod Rutier, care sanctioneaza cu suspendarea permisului de circulatie depasirea unei coloane stationare. In fond, daca legea e facuta o data doar pentru catei, de ce s-ar teme dulaii sa sofeze cu permisul suspendat?

Caz concret: B 44 WSA, un Jeep de culoare alba pentru al carui sofer litera W din numarul de inmatriculare este o garantie a superioritatii pe care ti-o confera o anumita intimidare rezultata din secretul public "masinile cu W sunt ale serviciilor speciale de protectie a demnitarilor". Si mai grav este atunci cand in masinile respective, gonind in special vineri seara spre Valea Prahovei, se afla chiar demnitari.

DISPRET. Caii-putere si un numar de inmatriculare care trimite cu gandul la serviciile de paza valoreaza mai mult decat Codul Rutier

RESTUL LUMII. Dar daca demnitarii dau un asemenea exemplu, de ce ar fi nevoiti altii sa respecte legea? Si, iata, nu trece mult timp si coloana este depasita de alte doua masini: B 52 FWW, marca Skoda, si B 40 EUU, o Dacie papuc. Pe doamna din masina de teren Suzuki B 124837 a oprit-o echipajul de politie in spatele caruia a avut nesimtirea sa insinueze pana in fruntea coloanei. Am fi interesati daca i-a fost aplicata sanctiunea prevazuta de lege. Si povestea continua, dincolo de podul in lucru: Mercedesul cu numarul CT 06 RSZ si Fordul brasovean BV 73 CVR (din care o privire fioroasa, cu un lant gros de aur la gat, ne-a aruncat o injuratura sanatoasa).

Politia ori nu reuseste sa faca fata acestor situatii ori se teme sa nu sufere repercusiuni de pe urma sanctionarii unor persoane care, fie recurgand la cateva nume pe care le cunosc sau pe care le au cu ceva la mana, fie circuland sub scutul uniformei pe care o poarta sau transporta, isi fac de cap pe soselele Romaniei. Sa nu uitam ca doi dintre acestia au profitat de imaginea Trabantului care circula prea incet pentru gustul lor si au luat la bataie batranul sofer al masinii ce se indrepta spre mare, cu putini ani in urma.

Intamplator, barbosul pe care sepepistii nu dadusera doi bani era un marcant membru al Consiliului National al Audiovizualului. Altfel, probabil, incidentul ar fi fost musamalizat.

×
Subiecte în articol: observator