x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nica: Achitarea datoriilor, prioritatea zero a Ministerului de Finanţe

Nica: Achitarea datoriilor, prioritatea zero a Ministerului de Finanţe

02 Feb 2009   •   00:00
Nica: Achitarea datoriilor, prioritatea zero a Ministerului de Finanţe

Executivul a început achitarea plăţilor restante la agenţii economici, achitarea datoriilor reprezentând prioritatea zero a Ministerului de Finanţe, a declarat vicepremierul Dan Nica, astăzi, după şedinţa Biroului Permanent de Coordonare a Coaliţiei, scrie Agerpres.



''Asta este situaţia, nu avem ce să facem, pentru că aceste datorii trebuie plătite. Sunt câteva mii, dacă nu zeci de mii de firme care au de primit aceşti bani. Nu iau banii, vor intra în faliment. Nu dăm banii, nu va fi activitate economică susţinută. (...) Facem eforturile necesare pentru ca toate aceste sume restante să le plătim repede. Plăţile restante pentru sfârşitul lunii ianuarie deja au început, iar primele facturi ale Ministerului Educaţiei deja au fost date la plată. (...) Primele 400 de milioane de lei au fost date în plată. Acest proces continuă la o amplitudine foarte mare. Achitarea datoriilor reprezintă prioritatea zero a Ministerului de Finanţe'', a subliniat vicepremierul Dan Nica. În ceea ce priveşte nemulţumirile miniştrilor faţă de bugetele acordate, vicepremierul a spus că toate ministerele, toţi membrii Executivului sunt nemulţumiţi, ''pentru că cele 2,1 miliarde de euro datorii îi afectează pe toţi cei care au de derulat programe în acest an. Este o situaţie, în general, existentă la fiecare minister'', a adăugat Nica. El a subliniat că discuţiile din cadrul coaliţiei s-au referit la programul de lansare a economiei româneşti pe 2009 şi la identificarea resurselor care se impun a fi alocate pentru proiecte şi programe importante în economia românească, precum şi la posibilitatea de a găsi resurse pentru crearea unui program de distribuire a unor îngrăşăminte chimice pentru cei din agricultură. De asemenea, a adăugat Nica, s-a discutat despre posibilitatea de a găsi noi surse pentru ca investiţiile de tipul reparaţii de drumuri - de categoria drumurilor judeţene - să poată fi realizate la un volum mult mai mare în acest an şi despre identificarea tuturor surselor posibile în cadrul bugetului şi în afara sa, pentru ca investiţiile din acest an să fie un maxim, ''acest lucru garantând pe de o parte locurile de muncă şi pe de altă parte o activitate economică extrem de necesară în 2009''.
Nica a anunţat că, împreună cu primul-ministru, va avea luni o întâlnire, începând cu ora 16.00, la Guvern, cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatului. Potrivit vicepremierului, bugetul va fi adoptat în această săptămână, imediat după ce Camera Deputaţilor şi Senatul îşi vor aproba bugetul propriu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania