x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nici un compromis pentru noxe

Nici un compromis pentru noxe

de Alexandru Nastase    |    17 Ian 2008   •   00:00
Nici un compromis pentru noxe


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a refuzat ieri orice compromis în legătură cu planul pe care urmează să îl propună celor 27 de state membre, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană.

FĂRĂ NEGOCIERE - Barroso este hotărât să respecte angajamentele CE


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a refuzat ieri orice compromis în legătură cu planul pe care urmează să îl propună celor 27 de state membre, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană.

 
În luna octombrie, Comisia anunţase cote de emisii foarte reduse pentru ţările membre, astfel încât UE să-şi poată îndeplini obiectivul: reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon în 2020, faţă de 1990. În ultimele zile, surse apropiate Comisiei Europene confirmau pentru presa internaţională că CE ar putea decide ca ţările sărace ale Uniunii, în special România şi Bulgaria, vor beneficia de cote mai mari. Potrivit acestor propuneri, care pot fi încă modificate înainte de data de 23 ianuarie, când va fi făcut anunţul, cele mai vechi state membre vor fi nevoite să reducă emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz responsabil pentru încălzirea globală, cu până la 20 la sută faţă de nivelul din 2005. Sursele au precizat că România şi Bulgaria, cele mai sărace state membre care au aderat la blocul european la 1 ianuarie 2007, vor avea o libertate mai mare de a-şi spori emisiile de gaz, deoarece trebuie să recupereze întârzierile din dezvoltarea economică.

 

NEGARE. Ieri, însă, mai-marele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anunţat că nu va face nici un compromis cu nici unul dintre statele-membre. “Nu vă aşteptaţi la vreun compromis din partea noastră. Este vorba de credibilitatea noastră în faţa cetăţenilor europeni”, a avertizat Barroso în cursul unei intervenţii în faţa Parlamentului European reunit în sesiune la Strasbourg. “Reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu va fi o sarcină uşoară. Suntem foarte conştienţi de acest lucru. Dar trebuie să fim serioşi, coerenţi şi responsabili în ceea ce priveşte angajamentele noastre”, a afirmat el. Barroso a spus că CE are trei obiective: competitivitatea, durabilitatea şi securitatea aprovizionărilor. “Uniunea Europeană trebuie să facă un efort pentru a lupta împotriva schimbării climatice, pentru crearea de pieţe noi şi de locuri noi de muncă”, a spus el.

Reacţia autorităţilor de la Bucureşti la discursul lui Barroso nu a întârziat să apară. Astfel, guvernul s-a conformat, conform procedurilor, deciziei Comisiei Europene de reducere a cotei de emisii poluante pentru fiecare instalaţie industrială în parte, dar îşi menţine solicitarea adresată Tribunalului Comunităţilor Europene de a anula această hotărâre. România a cerut Tribunalului Comunităţilor Europene, la sfârşitul lui 2007, să anuleze decizia CE de a reduce cota României de emisii poluante, invocând depăşirea atribuţiilor şi încălcarea principiului nediscriminării. Aceasta ar fi prima acţiune în instanţă a Guvernului împotriva unei hotărâri a Comisiei. Conform regulilor, decizia Comisiei rămâne valabilă până la hotărârea Tribunalului.

 

REACŢIE. “Cotele de alocare vor fi reduse, conform vechii propuneri, proporţional pentru fiecare instalaţie în parte. Până la o pronunţare a Curţii Europene de Justiţie, suntem obligaţi să ne conformăm deciziei în vigoare a Comisiei Europene”, a spus ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Acesta a adăugat că noile planuri de alocare au fost elaborate de MMDD în colaborare cu Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Comisia Europeană a aprobat în octombrie pentru România o cotă de 75,9 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai puţin cu 20,7% faţă de solicitarea Bucureştiului. Hotărârile CE se bazează pe analiza planurilor naţionale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2) propuse de cele două ţări pentru 2007 şi pentru perioada 2008-2012, în cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene (EU ETS).

În calitate de stat membru al UE, România a avut obligaţia întocmirii unui plan de alocare pentru 2007, ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare, în plus faţă de planul corespunzător celei de-a doua perioade de comercializare. România a contestat decizia CE la Curtea Europeană de Justiţie, la sfârşitul anului trecut. România solicită anularea deciziei CE de a reduce cu 20% cotele de emisii de CO2, deoarece “decizia nu este sustenabilă” şi ar putea afecta, prin creşterea costurilor, investiţiile de mediu pe care producătorii industriali sunt obligaţi să le efectueze, a explicat Attila Korodi. “Cel mai mult va avea de suferit industria energetică, unde costurile vor creşte simţitor. Vor avea de suferit şi industria cimentului, a sticlei şi a hârtiei. Ne temem că producătorii privaţi vor lua decizia de a-şi muta capacităţile industriale în afara României, deoarece pieţe ca Ucraina ar deveni mai atractive”, a subliniat ministrul.

 

Obiectiv

“Nu vă aşteptaţi la vreun compromis din partea noastră. Este vorba de credibilitatea noastră în faţa cetăţenilor europeni. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu va fi o sarcină uşoară. Suntem foarte conştienţi de acest lucru. Dar trebuie să fim serioşi, coerenţi şi responsabili în ceea ce priveşte angajamentele noastre”

Jose Manuel Durao Barroso preşedintele Comisiei Europene

×