x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă, mesaj pentru refugiații ucraineni din România: Aici veți fi ocrotiți, oricât va fi nevoie

Ciucă, mesaj pentru refugiații ucraineni din România: Aici veți fi ocrotiți, oricât va fi nevoie

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2023   •   16:30
Ciucă, mesaj pentru refugiații ucraineni din România: Aici veți fi ocrotiți, oricât va fi nevoie
Sursa foto: Gov.ro

„Mesajul meu pentru familiile pe care le găzduim azi în România este: aici veți fi ocrotiți, oricât va fi nevoie”, spune Nicolae Ciucă, prezent la evenimentul „România – 1 an de solidaritate față de Ucraina”, organizat de Guvernul României împreună cu UNHCR și Agențiile ONU din țara noastră.

Premierul Ciucă le-a propus celor prezenți, la începutul discursului său, un moment de reculegere „pentru victimele acestui război cumplit și să ne gândim pentru o clipă doar la familiile pe care le-au lăsat în urmă”.

„Astăzi, se împlinește, din păcate, un an de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, declanșând un război cumplit pe teritoriul acestei țări. Un stat suveran și independent este agresat în cel mai direct și oribil mod, respectiv prin război și atac armat. Într-o singură zi, ordinea și legile internaționale au fost călcate în picioare de către un stat care nu respectă democrația și nici valorile lumii libere. Un stat care își construiește relația cu țările vecine în baza unei atitudini imperiale, o atitudine care nu-și mai are locul în secolul 21. Rusia și-a rezervat dreptul de a invada o țară, de a-i ucide populația civilă și de a-i distruge infrastructura: școli, grădinițe, spitale, drumuri. Orașe întregi au fost șterse de pe fața pământului în baza unui argument iluzoriu și abuziv, respectiv al dreptului istoric de a teritorii. Acest comportament, criminal și arbitrar, a arătat că puterea de la Moscova nu numai că disprețuiește opțiunile statelor de a-și alege propriul viitor, ci și faptul că este o amenințare directă la întreaga lume liberă. Și lumea liberă a luat atitudine”, afirmă Nicolae Ciuc.

În opinia premierului, „lumea liberă a refuzat ștergerea de pe harta mondiala a Ucrainei și azi vorbim, de fapt, despre eșecul strategic imens al puterii de la Moscova”.

„ Astfel, invazia rusă din 24 februarie 2022 a fost un puternic semnal de alarmă pentru întregul continent european, pentru NATO și pentru UE. Alături de curajul formidabil al poporului ucrainean, sprijinul Occidentului pentru Ucraina este factorul care a jucat un rol decisiv în blocarea planurilor conducerii politice ale Rusiei. La un an de la invadarea Ucrainei, obiectivele centrale ale Kremlinului – așa-numita și așa-numita - au fost ratate. Conducerea politică și militară a Rusiei a estimat greșit capacitatea statelor occidentale de a se uni și voința Ucrainei de a-și apăra dorința de a fi parte a lumii libere. Rusia a estimat greșit forța valorilor democratice, și mai cu seamă omenia și dârzenia popoarelor care cred în aceste valori”, adaugă Nicolae Ciucă.

El amintește că poziția României a fost foarte clară chiar de la începutul invaziei ruse și rămâne fermă: solidaritate deplină cu partenerii din NATO și UE plus sprijin puternic pentru Ucraina în contracararea agresiunii.

„Alături de partenerii strategici occidentali, România este decisă să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar. (...)Responsabilitatea statelor occidentale este de a opri acțiunile Kremlinului, care amenință nu doar Ucraina dar și întreaga lume liberă. Să nu uităm nicio clipă că o înfrângere a Ucrainei ar însemna anularea fundamentelor pe care sunt construite societățile democratice. (...) Mesajul meu pentru familiile pe care le găzduim azi în România este: aici veți fi ocrotiți, oricât va fi nevoie. Mesajul meu pentru conducerea de la Kiev, pentru populația civilă și pentru luptătorii curajoși, care apără azi întreaga lume liberă este: suntem cu voi oricât va fi nevoie”, încheie Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca mesaj refugiati