„Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui AVR, alături de numirea unui nou președinte. Ce trebuie știut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești”, susține ministrul Finanțelor.
Conform acestuia, eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității vieții lor.
„În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”, a mai spus Câciu.
Președintele ANAF Lucian Heiuș a demisionat luni din funcție. Acesta nu a spus care sunt motivele demisiei, dar spune că este mulțumit că ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare.
(sursa: Mediafax)